Kostbare zilverschat ontdekt in abdij van Cluny
Archeologen hebben een spectaculaire vondst gedaan in de tuinen van de voormalige cisterciënzerabdij van Cluny, ooit een van de invloedrijkste abdijen van het westelijk halfrond. Verschillende media spreken over de kostbaarste en meest omvangrijke zilverschat ooit ontdekt. Deze vondst is uitzonderlijk voor een monastieke omgeving en vooral die van Cluny, tijdens de middeleeuwen een van de grootste abdijen van West-Europa, zeggen Anne Baud en Anne Flammin, die het onderzoeksteam hebben geleid.
Het team van archeologen uit Lyon stootte op de enorme schat bij opgravingen naar de fundamenten van de grote middeleeuwse ziekenzaal van de abdij. De schat bevat 2.200 zilveren munten, bijna twee dozijn gouden Arabische dinars, een met edelstenen versierde zegelring en verschillende andere kostbare gouden voorwerpen. Hij werd in een lederen buidel in de tuin van de abdij aangetroffen. Nooit eerder werden zoveel munten en gouden voorwerpen tegelijk op één plaats aangetroffen, aldus Baud en Flammin.
Het valt onmogelijk te zeggen of de oorspronkelijke eigenaar een monnik, een kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder of een rijke leek was. Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek.
De archeologen dateren hun vondst in het jaar 1135. De zilverschat wordt toegeschreven aan een welstellende zieke die in de abdij verbleef en die de schat, die in die tijd de waarde acht paarden vertegenwoordigde, in afwachting van zijn genezing had begraven.
Slechts weinig mensen waren in die tijd in het bezit van zegelringen en gouden dinars. Gouden munten waren gereserveerd voor speciale transacties. Bovendien zijn deze bijzondere gouden dinars zeer ongebruikelijk, omdat ze werden geslagen tussen 1121 en 1131 onder het bewind van Ali ibn Yusuf (1106-1143). Ook de gouden ring is volgens de wetenschappers een uniek juweel, omdat hij een rode binnenkant heeft met de afbeelding van de buste van een god en een inscriptie die mogelijk dateert uit de eerste helft van de 12e eeuw.
De archeologen gaan ervan uit dat de welgestelde eigenaar zijn verblijf in de ziekenboeg van het abdijziekenhuis niet heeft overleefd. Daarna raakte zijn schat 850 jaar in de vergetelheid.
Bron: Kathpress.at/France24/www2.cnrs.fr