Kraainem: klooster zusters Visitatie wordt opvanghuis voor armen

De zusters Visitatie vertrouwen hun klooster in Kraainem toe aan de familie Querton die een toevluchtsoord voor armen ervan zal maken.
16/12/2021 - 11:59
Interieur van het klooster van de zusters Visitatie in de Hebronlaan in Kraainem
Interieur van het klooster van de zusters Visitatie in de Hebronlaan in Kraainem © Amis Européens du Monastère de la Visitation à Kraainem (Brussels)

De gemeenschap van de zusters Visitatie van de Heilige Maria hebben in overleg met de oversten van de congregatie in Frankrijk en het aartsbisdom Mechelen-Brussel beslist om hun klooster in de Hebronlaan in Kraainem een nieuwe bestemming te geven. Ze gaan daarmee in op de oproep van paus Franciscus en het Vaticaan aan het adres van de instituten van het godgewijde leven. Het decreet tot sluiting van het klooster in Kraainem is op 1 december 2021 in Rome uitgevaardigd door de Congregatie voor de Instituten van het Godgewijde Leven

Geen toekomst

De leeftijd en broze gezondheid van het merendeel van de zusters, hun geringe aantal, het uitgestrekte domein met aanzienlijke onderhoudskosten en de onmogelijkheid om het klooster nieuw leven in te blazen op zodanige wijze dat de verantwoordelijkheden van bestuur, vorming en economaat verzekerd kunnen worden, hebben de zusters doen besluiten om een verzoek tot sluiting van het klooster in te dienen bij de Congregatie voor de Instituten van het Godgewijde Leven in Rome, legt zr. Marie-Catherine Pétiau, de bisschoppelijk gedelegeerde voor het godgewijde leven in het aartsbisdom Mechelen-Brussel uit. De zusters kozen ervoor om lid te worden van respectievelijk de kloosters van de Visitatie van de Heilige Maria in Annecy, Thonon-les-Bains, Moulins, Paray-le-Monial en Scy-Chazelles. Vier zusters zullen in de Residentie Nazareth in Ukkel gaan wonen en één zuster verblijft al in het Huis van de Kleine Zusters der Armen in Brussel.

Toevluchtsoord  

Met instemming van Rome hebben de zusters ervoor gekozen het terrein van hun klooster in Kraainem toe te vertrouwen aan de familie Querton. De familie is actief in verschillende liefdadigheidssectoren en in de katholieke media. Zr. Pétiau: Geïnspireerd door de stichters van de zusters Visitatie van de Heilige Maria heeft de familie zich ertoe verbonden van de site in Kraainem een toevluchtsoord voor de armen te maken, de site en het werk van Dom Bellot, de Franse benedictijn en architect, in stand te houden, er liefdadige en sociale activiteiten te ontplooien onder meer hulp aan kwetsbare kinderen en moeders, gebaseerd op de waarden van het Evangelie, en de traditionele beginselen van het kloosterleven te bevorderen zoals een gedeeltelijk permanente woning, een vorm van gemeenschapsleven en landbouwactiviteiten in de geest van ‘Laudato Sí’, de groene encycliek van paus Franciscus.

Verkoop 

De opbrengst van de verkoop zal, overeenkomstig de richtlijnen van Rome op een billijke manier worden verdeeld tussen de kloosters die zusters van de communiteit van Kraainem huisvesten en de federatie France-Nord van de zusters Visitatie van de Heilige Maria, die de kosten op zich zal nemen van de verzorging van de zusters die in verpleeghuizen verblijven.