Kribbe in Rome brengt eerste kerststal opnieuw tot leven

De kerststal van dit jaar brengt de eerste kerststal van Sint-Franciscus van Greccio in herinnering.
04/11/2023 - 11:44
De kerstboom op het Sint-Pietersplein in Rome
De kerstboom op het Sint-Pietersplein in Rome © Vatican Media

Achthonderd jaar geleden creëerde Sint-Franciscus van Assisi de eerste kerststal en keurde Honorius III de Bollata-(klooster)regel goed voor de minderbroeders. Ter nagedachtenis van deze dubbele verjaardag komt de kerststal van dit jaar uit de Reatina-vallei in het bisdom Rieti. De inwijding van de kribbe op het Sint-Pietersplein zal plaatsvinden op zaterdag 9 december om 17.00 uur. Dan worden ook de lichtjes van de kerstboom aangestoken. 

De levensgrote karakters van de kribbe op het Sint-Pietersplein zijn gemaakt van beschilderd terracotta (hoofd, handen en voeten) gemonteerd op een ijzeren structuur gevuld met antieke kleding. De hele kribbe wordt bovenop een achthoekige basis geplaatst als verwijzing naar de achthonderdste verjaardag van de allereerste ‘echte’ kerststal en de goedkeuring van de kloosterregel. De stal en de figuren zijn het werk van vakmensen van kerststalontwerper Francesco Artese. 

De kribbe van dit jaar op het Sint-Pietersplein tracht de sfeer van Kerstmis 1223 opnieuw leven in te blazen.

Sint-Franciscus was net teruggekeerd na een reis naar het Heilige Land. Vlak daarna stelde hij voor om de geboorte van Jezus na te spelen, in een stad die hem herinnerde aan Bethlehem: Greccio. Dat is een dorp in het Rieti-gebied, gelegen tussen de rotsen op 700 meter boven zeeniveau. 

Het Sint-Pietersplein wordt tijdens de kerstperiode omgetoverd tot het ideale Greccio, waar rond de kribbe en de os en de ezel enkele karakters worden geplaatst, zoals de nobele Giovanni Velita en zijn vrouw Alticama, drie broeders metgezellen van Sint-Franciscus en enkele herders. Het kersttafereel is geïnspireerd door Tommaso da Celano, die destijds de eerste levende kerststal in de geschiedenis heeft beschreven. De scène toont in het midden een fresco van de Greccio-grot waarvoor een minderbroeder de mis viert, in aanwezigheid van Sint-Franciscus met het Kind en de Madonna in zijn armen. Naast Sint-Jozef in aanbidding zijn er uiteraard ook nog een os en een ezel, die toen in de kerststal werden geïntroduceerd. 

Bron: vaticanstate.va