Krijgen christelijke vluchtelingen voorrang in Europa?

Volgens ‘EUObserver’ geven West-Europese landen de voorkeur aan christelijke vluchtelingen, ook al is dit door de EU verboden
19/04/2016 - 17:53

BRUSSEL (KerkNet/EUObserver) –De onafhankelijke onlinekrant 'EUObserver' schrijft dat Europa in het algemeen, en landen met een sterk rooms-katholieke traditie in het bijzonder, een voorkeur hebben om asiel te verstrekken aan christelijke vluchtelingen, ook al mogen ze volgens de Europese wetgeving geen onderscheid maken. Aanleiding is de recente controversiële aankondiging van Slowakije dat het de komende twee jaar alleen nog maar christelijke vluchtelingen uit Syrië zal toelaten. De Slowaakse regering rechtvaardigde de beslissing eerder van de week met het argument dat er in het overwegend katholieke Slowakije geen moskeeën staan. "Hoe kunnen moslims integreren als ze zich hier niet thuis voelen."

Twee asielrichtlijnen van de Europese Unie verbieden EU-landen om een onderscheid te maken op basis van geloofsovertuiging of etnische afkomst. Volgens EUObserver vinden alvast in Ierland christenen gemakkelijker onderdak. De Tsjechische president Milos Zeman ontkent dat zijn land geen onderscheid maakt op basis van geloofsovertuiging. Hij benadrukt het verschil in culturele achtergrond. Maar eerder al liet hij zich ontvallen dat niemand staat te springen om potentiële terroristen asiel te verlenen.

Een medewerkster van een mensenrechtenorganisatie vertelt 'EUObserver' dat zij zich niet van de indruk kan ontdoen dat christenen uit het Midden-Oosten gemakkelijker asiel krijgen in landen met een sterke christendemocratische traditie als Ierland, Polen en België. Vervolging en verdrijving van christenen en andere religieuze minderheden uit landen als Syrië of Irak kunnen moeilijk worden ontkend. Maar anderzijds staat het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie niet toe dat christelijke asielzoekers uit conflictgebieden voorrang krijgen.