Kritiek op complotdocument van aartsbisschop Viganò

In het document van aartsbisschop Carlo Maria Viganò worden allerlei samenzweringstheorieën verkondigd en wordt gewaarschuwd voor een wereldregering.
11/05/2020 - 16:47
De Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek © Vatican Media

Aartsbisschop Carlo Maria Viganò, voormalig apostolische nuntius in de VS (van 2011 tot 2016), krijgt opnieuw de wind van voor. De Italiaanse ex-diplomaat haalde eerder al het wereldnieuws met onder meer een oproep tot paus Franciscus om af te treden en zijn beschuldigingen over het bestaan van homoseksuele netwerken in Rome. In zijn nieuwe, drie pagina’s tellend document, worden allerhande complottheoriën zomaar, zonder controleerbare feiten of harde bewijzen naar voor geschoven, gecombineerd met platte rechts-populistische retoriek. Zo wordt de ernst en de impact van de coronapandemie geminimaliseerd en de stelling verkondigd dat de maatregelen tegen de snelle verspreiding van het virus een excuus zijn om onvervreemdbare rechten van burgers en fundamentele vrijheden onevenredig en ongerechtvaardigd te beperken, onder meer het recht op vrijheid van godsdienst, de vrije meningsuiting en bewegingsvrijheid. De pandemiecrisis zou ook gebruikt worden om een technocratische wereldregering te installeren, die de christelijke beschaving wil uitroeien.

In het document wordt de feitelijke besmettelijkheid van het coronavirus in twijfel getrokken en wordt op zijn minst gesuggereerd dat er een coronahysterie heerst. We hebben redenen om aan te nemen dat er krachten zijn die geïnteresseerd zijn in het veroorzaken van paniek onder de wereldbevolking met als enige doel permanent onaanvaardbare vormen van beperking op te leggen aan vrijheden, om mensen te controleren en hun bewegingen te volgen. Het opleggen van deze onwettige maatregelen is een verontrustende opmaat naar de realisatie van een niet langer controleerbare wereldregering.  

Critici omschrijven enkele stellingen uit het document als ronduit verbijsterend. Mgr. Georg Bätzing, bisschop van het Duitse bisdom Limburg en voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), distantieerde zich zaterdagavond nadrukkelijk van de poging van populisten en andere complottheoretici om deze pandemie in eigen voordeel te misbruiken. Hij beklemtoonde dat beperkingen voor de beteugeling van de pandemie - ook voor eucharistiediensten - redelijk en verantwoord zijn, al merkt hij op dat het stilaan mogelijk moet zijn om die maatregelen verantwoordelijk en oordeelkundig te versoepelen.

De oproep van Viganò, intussen omgedoopt tot het coronamanifest, werd ook ondertekend door twaalf kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen, onder wie kardinaal Gerhard Ludwig Müller en kardinaal Joseph Zen Ze-kiun. Kardinaal Robert Sarah, de prefect van Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten, had de oproep in eerste instantie ondertekend, maar herriep zijn handtekening.

Kardinaal Müller, de voormalige prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, blijft de Oproep voor Kerk en Wereld steunen. Volgens hem wordt de inhoud van de verklaring bewust verkeerd begrepen om verdeeldheid te zaaien: Iedereen die nog een afwijkend standpunt durft te verkondigen, wordt meteen als complottheoreticus weggezet. Cruciaal is volgens hem de passage: De staat heeft niet het recht om, om welke reden dan ook, zich te mengen in de soevereiniteit van de Kerk. Kerkelijke autoriteiten hebben nooit geweigerd met de staat samen te werken. Maar dergelijke samenwerking machtigt de burgerlijke overheden niet om enige vorm van verbod of beperking op te leggen aan de openbare eredienst of de uitoefening van het priesterambt. Hij verduidelijkte nog dat hij zijn handtekening heeft geplaatst uit ongenoegen over de gedeeltelijk ontoereikende kerkelijke reactie en haar onvermogen om het recht op godsdienstvrijheid en eredienst te verdedigen. Zo heeft het geloof zich tijdens deze crisis maatschappelijk laten uitrangeren door diegenen die de Kerk en het geloof als ondergeschikt beschouwen.

Bron: KNA/Katholisch.de/Kirche und Leben