Kritiek op Grieks-orthodoxe Heilige Synode

De leiding van de Grieks-orthodoxe Kerk wordt verweten dat ze de ernst van de coronaviruspandemie nog altijd schromelijk onderschat.
18/03/2020 - 10:00

In Griekenland was er begin van de week felle kritiek op de leiding van de Grieks-orthodoxe Kerk omdat zij niet bereid was doortastende maatregelen voor de liturgie te nemen, om de overdracht van het coronavirus te beletten. Maandag stond in een verklaring te lezen dat de leden van de Heilige Synode van de Grieks-orthodoxe Kerk blijkbaar ervan overtuigd zijn dat het bijwonen van de heilige eucharistie geen oorzaak kan zijn van de overdracht van ziekten, ook midden in een pandemie. 

Ondertussen zijn de eucharistievieringen wel tot zondag aanstaande opgeschort en ouderen en zieken kregen de raad om thuis te blijven, al was dat niet dwingend. Orthodoxe gelovigen kregen nog de raad om de handen regelmatig te wassen, ontsmettingsproducten te gebruiken en tijdens de kerkdiensten de onderlinge afstand te bewaren.

Kyriakos Mitsotakis, de Griekse eerste minister, vaardigde maandagavond een richtlijn uit dat kerken en andere gebedsplaatsen nog uitsluitend voor persoonlijk gebed open blijven.  Hij vroeg nadrukkelijk om paniek te vermijden en richtlijnen van de overheid strikt na te leven.

Bron: Greek Reporter/Kathpress.at