Kruisweg in Colosseum: de boodschap van Irina en Albina
Gisteren, Goede Vrijdag, hebben naar schatting 10.000 mensen deelgenomen aan de kruisweg met paus Franciscus aan het Colosseum in Rome. Vooraf was er kritiek van zowel de overheid als religieuze leiders van Oekraïne op de tekst en protest omdat de Oekraïense Irina en de Russische Albina tijdens de dertiende statie ('Jezus sterft aan het kruis') samen het kruis droegen. De twee harstvriendinnen benadrukten te midden van de felle reacties op hun gezamenlijke aanwezigheid dat zij buiten het conflict staan.
Door hen samen het kruis te laten dragen, werd volgens Oekraïense zijde vrijdagavond de indruk gewekt dat de Russische agressor en het Oekraïense slachtoffer daarvan symbolisch op hetzelfde niveau worden geplaatst. Een van de critici was de vicerector van de Universiteit van Lviv Myroslav Marynovych, een van de leidende intellectuelen in Oekraïne. Hij vindt het absoluut niet kunnen dat Abel en Kaïn samen een kruis dragen. De Grieks-katholieke grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk bestempelde de keuze als ongelukkig en erg dubbelzinnig.
Het Vaticaan bleef uiteindelijk niet ongevoelig voor de kritiek uit Oekraïne en in extremis werd de tekst van de dertiende statie alsnog aangepast. De oorspronkelijke tekst van ca. 200 woorden, geschreven door leden van een Oekraïens en een Russisch gezin, werd vervangen door twee zinnen: Geconfronteerd met de dood, is stilte welsprekender dan woorden. Laten wij daarom biddend stilstaan en ieder in zijn hart bidden om vrede in de wereld.
Lees verder onder de foto.
De vriendinnen Irina uit Oekraïne en Albina uit Rusland, die met tranen in de ogen samen het kruis vasthielden, werken in het dagelijkse leven schouder aan schouder in het universitaire ziekenhuis Campus Bio-Medico in Rome. Daar raakten ze ook met elkaar bevriend. De oorlog is er niet in geslaagd hen te verdelen, maar heeft hen naar eigen zeggen integendeel nog dichter bij elkaar gebracht. Die boodschap van broederlijkheid en samenhorigheid probeerde het Vaticaan ook juist met hun gezamenlijke aanwezigheid te brengen, te midden van een eveneens hartverscheurende smeekbede voor het einde van de oorlog. Maar het Evangelie, zo werd vrijdagavond betoogd, leert ons ook om de vijand lief te hebben en na elke oorlog moet de rede terugkeren en de dialoog en uiteindelijk ook de samenwerking hervat worden.
Of die oproep vandaag te midden van de Russische bombardementen en de beschieting van onschuldige burgers veel weerklank krijgt in Oekraïne, is twijfelachtig. Daar werd de kruisweg dit jaar alvast uit protest op geen enkele tv-zender uitgezonden.
Bron: Vaticannews.va/Il Mattino/kro-ncrv.nl