Kruisweg in Colosseum in het teken van Gods barmhartigheid

In de kruisweg in het Colosseum werd vrijdagavond gebeden voor vluchtelingen en vervolgde christenen, maar ook voor de slachtoffers van terreur.
26/03/2016 - 09:50

Paus Franciscus is vrijdagavond, onder verscherpte veiligheidsmaatregelen, voorgegaan in de Kruisweg in het Colosseum, een van de hoogtepunten van de vieringen van de Goede Week in Rome. Christus wordt ook vandaag nog steeds gekruisigd, zei de paus.

In de bezinningsteksten van kardinaal Gualtiero Bassetti voor de kruisweg, die dit jaar niet toevallig in het teken stond van de goddelijke barmhartigheid, werd onder meer aandacht gevraagd voor de vluchtelingen, onder meer diegene die hun overtocht van de Middellandse Zee niet overleefden, terwijl mensen bij dit soort drama's geneigd zijn de andere kant uit te kijken. In de kruiswegstaties was er veel aandacht voor het vaak absurde en onbegrijpelijke lijden, maar tegelijk weerklonk een optimistische boodschap over de barmhartigheid en de rechtvaardigheid van God, die het lijden in het licht van de verrijzenis weet om te vormen.

Slachtoffers van vervolging en geweld

Verschillende vormen van lijden kwamen aan bod. Zo werd in de derde kruiswegstatie aandacht gevraagd voor de joodse doden in de uitroeiingkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de christenen die uit haat omwille van hun geloof worden vermoord en de slachtoffers van elke vorm van vervolging. Wij zien het gezicht van God ook in de miljoenen vluchtelingen die wanhopig voor oorlogen, vervolging en dictaturen op de vlucht slaan. Aandacht was er ook voor hedendaagse martelaren zoals Edith Stein en Maximiliaan Kolbe, maar net zo goed voor die van de  21ste eeuw, die de echte apostelen zijn van de wereld van vandaag.

Gezin als kern en fundament van de samenleving

In het spoor van de twee bisschoppensynodes over huwelijk en gezin werd het belang onderstreept van het gezin als hoeksteen voor het menselijke samenleven en als pijler van menselijke relaties. Daarbij werd ook gebeden voor gezinnen die uiteen worden gerukt, werklozen en de vele jongeren die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Op het einde van de kruisweg omschreef paus Franciscus de kruisdood van Christus als het ultieme geloofsgetuigenis.

Bron:I.Media/Zenit/Kathpress.at

© CTV