Kruisweg roept op om in het voetspoor van Jezus te treden

Leerlingen van een college in Rome schreven opmerkelijk verfrissende teksten voor de jaarlijkse kruisweg in het Colosseum in Rome.
05/12/2020 - 00:00
ViaCrucis
ViaCrucis © VaticanMedia

Vrijdagavond vond een opmerkelijke première plaats tijdens de goedevrijdagkruisweg met paus Franciscus in het Colosseum van Rome. De teksten waren dit keer niet door een of andere prominente bisschop of theoloog geschreven, maar door jongeren van een college in Rome. Zij werden begeleid door hun leraar Andrea Monda. Hun samenwerking zorgde vrijdagavond voor bijzonder verfrissende teksten, met vele verwijzingen naar de actualiteit en maatschappijkritiek. Alle kruiswegstaties werden geschreven in de eerste persoon. Franciscus werd bij zijn aankomst verwelkomd door Virginia Raggi, de burgemeester van Rome. Volgens Italiaanse media woonden ruim 20.000 gelovigen de kruisweg bij.

Al bij de eerste kruiswegstatie uitten de jongeren kritiek op een maatschappij waarin de mens zijn eigen persoonlijkheid verliest en doof wordt  voor de roep van het goede. Maar zij benadrukten ook nadrukkelijk dat het kruis, dat symbool staat voor vernedering en pijn, de belofte in zich draagt van leven en opstanding.

Bij de val van Jezus, in de derde en de zevende kruiswegstatie, werd vooral de menselijkheid van Jezus onder de aandacht gebracht. De leerlingen maakten de vergelijking met een baby die zijn eerste stappen zet in de wereld, valt, maar uiteindelijk ook leert vertrouwen op zijn ouders en op eigen kracht. Nadrukkelijk weerklonk de oproep om mee het kruis te dragen en om in de voetsporen te treden van Jezus. In de zesde statie werd de kracht van de tederheid van de vrouwen benadrukt.

In de volgende kruiswegstaties kloegen de jongeren nog de hypocrisie van de wereld aan en de grenzen van internet. Zij benadrukten de actualiteit van de Passie van Christus en maakten in de tiende kruiswegstatie ook nog een vergelijking met  het lot van migranten.

Bron: I.Media