Kruisweg Rome laat stem van vrede horen in een wereld van oorlog

De teksten van de tiende statie van de kruisweg in het Colosseum in Rome zijn geschreven door een jonge Oekraïner en een jonge Rus.
07/04/2023 - 22:27
Paus Franciscus tijdens de kruisweg in het Colosseum
Paus Franciscus tijdens de kruisweg in het Colosseum © SIR

Vandaag zijn met ruime vertraging de teksten bekendgemaakt van de kruisweg in het Colosseum in Rome, die vorig jaar al voor controverse zorgde omdat een Russische en Oekraïense jonge vrouw tijdens een kruiswegstatie samen het kruis droegen. Volgens Oekraïne wekte dat op zijn minst de indruk dat het slachtoffer van het geweld en de agressor op dezelfde voet werden geplaatst. Ook dit jaar wordt opnieuw gebeden voor álle slachtoffers van dood en geweld, zonder onderscheid. Wegens zijn gezondheidsproblemen moet paus Franciscus verstek geven voor de kruisweg.

Uitstel 

Normaal worden de teksten van de kruisweg lang op voorhand verspreid.  Maar het was waarnemers opgevallen dat de teksten van de kruisweg waarvoor de paus de titel 'Stemmen van Vrede, in een wereld van oorlog' heeft gekozen, deze keer pas vrijdagmiddag beschikbaar waren. Het is duidelijk dat de Heilige Stoel met het uitstel een controverse zoals vorig jaar probeerde te voorkomen. In de teksten van de Via Crucis van 2023 wordt onder meer nagedacht over de migratie, mensen- en drugshandel, het lot van kinderen, maar ook de Derde Wereldoorlog die zoals paus Franciscus dat pleegt te zeggen in stukken wordt uitgevochten. Net als vorig jaar wordt opnieuw aangedrongen op vrede, in een wereld die gedomineerd wordt door geweld. Daarbij is sprake van de conflicten in Oekraïne en in vele andere landen op de planeet waar nog altijd wordt gevochten. Er wordt ook gevraagd om de kreten te horen van landen en gebieden die vandaag verscheurd worden door geweld, onrecht en armoede en om te bidden voor de broeders en zusters die hebben geleden en nog steeds lijden onder het gebrek aan vrede in de wereld. 

Tiende statie

De reden waarom gewacht werd met de publicatie van de teksten wordt duidelijk in de tiende statie. Die teksten zijn geschreven door een jonge Oekraïner, die met zijn familie op de vlucht sloeg voor de oorlog en die later terugkeerde, en een jonge Rus die onder meer het gebed schreef: Jezus, alsjeblieft, laat er vrede zijn in de hele wereld en laat ons allemaal broeders zijn. Eerder, in de teksten van de tweede statie wordt ook het drama van de migratie met een getuigenis tot leven gebracht. Daarin wordt een aangrijpende beschrijving gegeven vanaf het vertrek omwille van de oorlog, het geweld en verdwaalde kogels om na een reis door de woestijn en redding op zee aan te komen in het land van belofte, opsluiting in een detentiecentrum incluis.  

Slotgebed paus 

De persdienst van de Heilige Stoel liet vanmiddag weten dat paus Franciscus vanwege de kou niet aanwezig zal zijn bij de traditionele viering van de Via Crucis. Maar hij zal zich vanuit het Casa Santa Marta aansluiten bij het gebed van diegenen die samenkomen voor deze kruisweg. Paus Franciscus zou vanavond de veertiende statie leiden. De tekst daarvan luidt onder meer: Dank U, Heer Jezus, voor de zachtmoedigheid die soms met arrogantie wordt verward. Bedankt voor de moed waarmee U het kruis omarmde. Bedankt voor de vrede die uit uw wonden stroomt. Bedankt dat U ons uw heilige Moeder als onze Moeder hebt gegeven. Bedankt, voor de getoonde liefde ondanks verraad. Bedankt dat U tranen in een glimlach heeft veranderd. Bedankt, dat U van iedereen houdt zonder iemand uit te sluiten. En in het slotgebed: Dank U, Heer Jezus, voor het licht dat Uin onze nachten hebt aangestoken. Door elke verdeeldheid te verzoenen, heeft U ons allemaal tot broeders gemaakt, kinderen van dezelfde Vader die in de hemel is. 

Tekst van de kruisweg