Kruisweg op het Sint-Pietersplein

Paus Franciscus werkt een aan de coronavoorschriften aangepast programma voor de Goede Week af, maar de belangrijkste vieringen vinden gewoon plaats.
02/04/2021 - 15:55
Paus Franciscus tijdens de kruisweg van Goede Vrijdag
Paus Franciscus tijdens de kruisweg van Goede Vrijdag © Vatican Media

Net als vorig jaar zal de kruisweg op Goede Vrijdag met paus Franciscus wegens de coronapandemie niet in het Collosseum, maar op het Sint-Pietersplein in Rome plaatsvinden. De kruisweg, coronaproof en in een indrukwekkend decor, start om 21 uur. De dienst is via verschillende tv-zenders en ook live op internet via VaticanMedia te volgen.

Zowel de paaswake op zaterdagavond als de plechtige eucharistieviering op verrijzeniszondag vindt in de Sint-Pietersbasiliek en met een beperkt publiek plaats. De paaswake start zaterdag uitzonderlijk al om 19.30 uur, zodat het beperkte aantal deelnemers nog voor het verstrijken van de avondklok terug thuis kunnen zijn. Zondagmorgen gaat de paus voor in de paasmis om 10 uur in de basiliek, die rijkelijk met bloemen uit Nederland is versierd. 's Middags is er de traditionele Urbi et Orbi, de zegen voor de stad en de wereld met de paasboodschap van de paus die ook live op VRT (overzicht) en NPO zal te volgen zijn.

'Franciscus wordt aangegrepen door droevig nieuws rondom'

De kruiswegmeditaties van vanavond zijn geschreven met de hulp van jonge kinderen en adolescenten, van een scoutsgroep in Umbrië en van de Parochie van de Heilige Martelaren van Oeganda in Rome. De Italiaanse parochiepriester, pater d'Errico, vertelt dat hij niet weet waarom de parochie werd gekozen. Het is toeval. Tijdens de vastentijd zijn wij met de jonge mensen en de kinderen van de catechese gestart om de kruiswegstaties aan de hand van tekeningen en teksten te vertellen. Onze verrassing was groot toen wij daarna onaangekondigd een telefoontje kregen van het Vaticaan. Daarin werd ons gevraagd om vanuit de inspiratie van deze ervaring mee te werken aan het schrijven van de kruiswegmeditaties.

De pater vertelt dat de parochie nog nooit het bezoek kreeg van de paus. Toch is er een band met paus Franciscus. Onlangs kwam een dertigjarige parochiaan om het leven door het coronavirus. De paus belde de familie van de vrouw, die de enige dochter was. De priester zegt dat de verhalen en aangrijpende getuigenissen van de 500 kinderen en jongeren van zijn parochie hem inspireerden om de teksten te schrijven. Hij vertelt ook nog dat zijn parochie niet enkel oog heeft voor de noden van mensen die er wonen, maar ook een opvangstructuur heeft uitgebouwd voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van misbruik en een voor dakloze gezinnen. Wij hebben ook een bijzondere band met de bevolking van Oeganda.

Vanavond zijn er een twintigtal jongeren en begeleiders van zijn parochie onder de 200 aanwezigen tijdens de kruisweg op het Sint-Pietersplein. Tot slot vertelt hij nog dat de parochie een jonge meisje met het down syndroom afvaardigt om het kruis te dragen.

Bron: Vaticannews.va