KSA kleurt Vlaanderen blauw

KSA wordt de nieuwe naam voor de koepelorganisatie van plaatselijke afdelingen van KSJ, VKSJ en KSA.
03/02/2017 - 17:18
Samen groep vormen en op tocht
Samen groep vormen en op tocht © KSA

Op zaterdag 5 september wordt met een algemeen Kick-offmoment in heel Vlaanderen officieel de nieuwe naam KSA voor de koepelorganisatie van plaatselijke afdelingen van KSJ, KSA en VKSJ gelanceerd. Tegelijk wordt het nieuwe koningsblauwe uniformhemd aan het publiek voorgesteld. De lancering gaat gepaard met lokale initiatieven in tal van gemeenten en steden, waarmee de jeugdbeweging Vlaanderen voor een dag blauw willen kleuren en de KSA-werking met 34.000 leden en 270 groepen in de kijker wil plaatsen. 

Ilke Grosemans, voorzitter van de Nationale Raad, verduidelijkt: Deze dag is het moment bij uitstek voor groepen om de veranderingen kenbaar te maken in hun stad of gemeente door een of meer van de vooropgestelde uitdagingen aan te gaan. Zo maken groepen een opvallende sjorconstructie, er worden flashmobs georganiseerd, zij spelen een groepsspel waarvan later een verslag later op sociale media wordt gepost, ze voeren actie ter promotie van gezond fruit waarbij voorbijgangers een potje fruitsla krijgen of zij stippelen een wandeling uit in de buurt van hun groepslokaal en posten daarvan foto's. 

Ondanks het feit dat KSJ-KSA-VKSJ al een hele tijd één beweging is, is dat niet voor iedereen even duidelijk. Daarom werd in maart beslist om werk te maken van een betere profilering en als een sterker merk naar buiten te treden. Tegelijk wordt met de naamsverandering en een koningsblauw hemd een jarenlang traject bekroond. 

De koepel koos voor een bestaande, al gekende naam binnen de jeugdbeweging en in Vlaanderen. De betekenis van de naam is nog steeds up-to-date: Katholieke Studenten Actie. De drie letters blijven actueel.

Ilke Grosemans: De krijgt nog steeds een prominente plaats binnen de organisatie. De S verwijst naar het vormend aspect dat in KSJ-KSA-VKSJ duidelijk aan bod komt. De krachtige  legt extra nadruk op onze bestaansreden: kinderen en jongeren aanzetten tot actie. We zorgen ervoor dat ze verantwoordelijkheid opnemen en spelenderwijs hun plaats in de maatschappij vinden.

De jeugdbeweging blijft de bestaande missie en visie en als uitgangspunt voor haar werking gebruiken, besluit Grosemans. De naam KSA onderscheidt zich van een heel aantal andere organisaties die vaak op een e-klank eindigen (denk aan KLJ, IJD, KAJ …) en bovendien past KSA zowel bij jongens-, meisjes- als gemengde groepen. Met de naam KSA kiest de jeugdbeweging voor authenticiteit.