KU Leuven en Brepols stimuleren religieuze studies

Het interuniversitaire en oecumenische project vereenvoudigt de toegang tot de belangrijkste onderzoekbronnen voor religieuze studies.
29/06/2019 - 21:50
Preciosa aan de KU Leuven
Preciosa aan de KU Leuven © Faculteit Theologie KU Leuven

Twaalf Europese onderzoeksinstellingen van het netwerk Research Infrastructure on Religious Studies(ReIReS) hebben met middelen van de EU de handen in elkaar geslagen om een netwerk van theologische en religiewetenschappelijke instellingen te ontwikkelen. De KU Leuven en uitgeverij Brepols bouwen daartoe een omvattende onderzoekdatabank, die het bronnenmateriaal van de twaalf instellingen virtueel samenbrengt.  Het project moet bibliotheken, databanken, online-archieven, opleidingen en netwerkevents met betrekking tot historisch onderzoek in verband met religie eenvoudig bereikbaar maken. Door de kennis over de verschillende religieuze stromingen in Europa te bevorderen, wil ReIReS een bijdrage leveren aan een beter begrip van elkaars posities en dus ook aan grotere verdraagzaamheid. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de universiteiten van Mainz of Hamburg en Refo500. Zo kan het project de studie over historische controverses tussen reformatoren en de Contrareformatie bevorderen of leiden tot betere inzichten rond orthodoxe auteurs. 

Het onderzoeksnetwerk werd in 2018 opgericht. De KU Leuven, LIBIS, en de academische uitgeverij Brepols, die internationaal onder meer bekend is door haar uitgaven van de kerkvaders, nemen daarin de taak op zich om een geïntegreerde onderzoekdatabank vorm te geven die de belangrijkste onderzoekbronnen voor religieuze studies samenbrengt en gemakkelijk raadpleegbaar maakt. Een fraaie collectie manuscripten, oude drukken en andere belangrijke documenten uit de christelijke, joodse en islamitische tradities worden zo online raadpleegbaar, ook al zal voor belangrijke manuscripten en archivalia plaatselijke consultatie nodig blijven. 

Roxanne Wyns van KU Leuven-LIBIS zegt dat daarmee een enorme stap voorwaarts wordt gezet in de studie van en het onderzoek naar historisch bronnenmateriaal voor religieuze studies: Dankzij dit systeem kunnen onderzoekers weldra met een enkele zoekopdracht collecties uit verschillende bibliotheken archieven, erfgoed- en onderzoeksinstellingen raadplegen en met elkaar vergelijken. Wyns onderstreept dat gebruik gemaakt wordt van de modernste technologieën. Tegelijk kan men terugvallen op de ervaring die Brepols en de KU Leuven hebben opgedaan bij de ontwikkeling van de Index Religiosus, een internationale onlinebibliografie voor theologie, kerkgeschiedenis en religiestudies.

Professor Mathijs Lamberigts van de KU Leuven verwacht dat het platform vanaf 2021 zal te raadplegen zijn. Religiewetenschappers krijgen toegang tot de data van 12 gerenommeerde instellingen. Tegelijk krijgen belangrijke cultuurschatten zo meer aandacht en worden zij gemakkelijker toegankelijk gemaakt voor onderzoek.