KU Leuven huldigt grondlegger oerknaltheorie
De KU Leuven heeft een standbeeld onthuld voor Georges Lemaître. Met zijn totaal nieuwe kosmologie, gebaseerd op een uitdijend heelal, legde de Belgische priester en astronoom negentig jaar geleden de fundamenten voor de oerknaltheorie. Het standbeeld van kunstenaar Fred Bellefroid kreeg een plaats op het binnenplein van het College van Premonstreit, waar professor Lemaître destijds woonde en werkte.
De inhuldiging van het standbeeld vond plaats in de marge van een tweedaags eerbetoon van de zusteruniversiteiten KU Leuven en Université Catholique de Louvain (UCL) voor Lemaître. De huldiging van Lemaître werd extra in de verf gezet met de verzustering die Leuven en Ottignies-Louvain-la-Neuve ondertekenden. Die laatste wordt zo de eerste Belgische zusterstad van Leuven.
Einstein als basis
Georges Lemaître werd in 1927 hoogleraar aan de KU Leuven. Nog datzelfde jaar verscheen zijn toonaangevende publicatie Un univers homogène de masse constante et de rayon croissant, rendant compte de la vitesse radiale des nébuleuses extragalactiques. Op basis van Einsteins relativiteitstheorie toonde Lemaître daarin als eerste aan dat het heelal uitdijt.
Bovendien wendde hij de nieuwste waarnemingen van de snelheden van verre sterrenstelsels aan om zijn hypothese te onderbouwen. Vier jaar later, in 1931, publiceerde hij in Nature een korte tekst waarin hij stelt dat de uitdijing betekent dat het heelal een oorsprong moet gehad hebben in wat we vandaag de oerknal of Big Bang noemen.
Bron: KU Leuven