KU Leuven nodigt paus uit voor 600ste verjaardag in 2025

Een afvaardiging van de KU Leuven is naar het Vaticaan gereisd om er de paus uit te nodigen voor de viering van de 600ste verjaardag in Leuven.
31/03/2022 - 12:25
Paus Franciscus tijdens de audiëntie vanmorgen
Paus Franciscus tijdens de audiëntie vanmorgen © Vatican Media

Een delegatie van de KU Leuven, een van de oudste universiteiten van Europa, is deze week naar Rome en Vaticaanstad gereisd voor de internationale Josquin des Prez-conferentie van de Alamire Foundation en om de zeshonderdste verjaardag van de universiteit in 2025 voor te bereiden. De Frans-Vlaamse componist Josquin des Prez overleed in 1521. Die 500ste sterfdag wordt deze week - wegens de coronapandemie met een jaar vertraging – met een internationale conferentie in Rome en Vaticaanstad herdacht, op initiatief van de Alamire Stichting en het Internationale Centrum voor de Studie van Muziek in de Lage Landen van de KU Leuven. Vandaag nemen onder andere Alamire-directeur Bart Demuyt, professor Bart De Moor en rector Luc Sels het woord op de academische zitting. Daar wordt ook het nieuwe videokanaal van de Alamire Foundation (alamire.tv) officieel voorgesteld. 

Uitnodiging paus

Samen met Vlaams minister-president Jan Jambon ging rector Luc Sels vanmorgen ook op audiëntie bij de paus. De delegatie nodigde hem uit om in 2025 in Leuven mee de 600ste verjaardag te vieren van de oprichting van de universiteit. Het valt moeilijk te voorspellen of de paus effectief aanwezig zal zijn, vertelt rector Luc Sels. Hij heeft immers een erg drukke agenda en wat we vragen is niet min. Tegelijk is KU Leuven een van oudste katholieke universiteiten die een brede waaier aan disciplines herbergt en de viering in 2025 wordt heel bijzonder. Het zou dus wel een unieke kans zijn mochten we de paus dat jaar officieel kunnen verwelkomen.

Internationale rol

Rector Sels gaat later ook nog in gesprek met kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel. In dat gesprek wil hij verschillende thema’s aankaarten. Ik wil het onder meer hebben over hoe onze universiteit als waardegedreven instelling niet alleen inzet op intellectuele groei, maar ook op sociale, ethische en spirituele ontwikkeling. Ook onze internationale rol in het hart van Europa zal zeker besproken worden, net als onze focus op academische capaciteitsversterking in het Globale Zuiden en met name in de DR Congo. Ook de oorlog in Oekraïne komt aan bod. Op 17 maart had paus Franciscus een opmerkelijk videogesprek met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, waarin hij opriep om samen ‘diegenen die lijden te helpen en manieren te zoeken om de wapens het zwijgen op te leggen en de vrede tot stand te brengen’. Dat is een oproep die de KU Leuven-gemeenschap met volle overtuiging steunt.

600 jaar KU Leuven

De KU Leuven-delegatie heeft ook een bezoek gepland aan de Sixtijnse Kapel, de archieven en aan de Biblioteca Apostolica Vaticana, waar de muziekmanuscripten van Petrus Alamire worden bewaard. Prof Bart Demuyt zal er het digitaliseringsproject Alamire Digital Lab voorstellen en ook de verdere samenwerking tussen de Biblioteca en de Alamire Foundation komt aan bod. De samenwerking met het Vaticaan kadert in de voorbereiding voor de feestelijkheden in 2025, als de KU Leuven haar 600ste verjaardag viert.