Kunst voor Beringse mijnkathedraal
Het gemeentebestuur van Beringen wil de imposante en geklasseerde, maar nog veel te weinig bekende Sint-Theodarduskerk uit 1943 sterker in de schijnwerper plaatsen. Daarvoor werd via ‘De Nieuwe Opdrachtgevers’ een nationale of internationale kunstenaar gezocht om met een kunstwerk nog sterker de architecturale sterkte van de Beringse mijnkathedraal in de verf te zetten.
Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar een ontwerp van de Schot David Batchelor, die eerder al succes heeft geoogst met werken in de publieke ruimte in Londen en Oxford. Financieel kan het project worden uitgevoerd dankzij een subsidie van het project ‘Kunst in opdracht in de Publieke Ruimte’, een programma van de Vlaamse overheid om kunstprojecten te realiseren ‘op plaatsen waar de nood aan kunst het grootst is’. Het lichtkunstwerk van de Schotse artiest zal de spitsbogen van de gaanderij voor de Sint-Theodarduskerk accentueren. Het ontwerp van het opvallend kunstproject wordt op 31 augustus aan het schepencollege van Beringen voorgelegd en moet er nog de goedkeuring krijgen.
De mijnkathedraal van Beringen-Mijn, die eigendom is van de kerkfabriek, is één van de vijf zogenaamde Limburgse mijnkathedralen die door de mijnmaatschappijen werden gebouwd in de wijken die ze voor hun werknemers lieten bouwen. Sinds 1985 is de kerk beschermd als monument, omwille van de architectuurhistorische waarde. Het voorgestelde project komt alvast overeen met de wens van de paus om opnieuw de dialoog tussen kerk en kunst aan te knopen. Het komt ook tegemoet aan het kerkenbeleidsplan van de Vlaamse overheid, waarbij de kerken in Vlaanderen worden uitgedaagd om naast de traditionele hoofdfunctie voor liturgische diensten ook steeds sterker in te zetten op nevenfuncties en de ontwikkeling van een visie rond het toekomstige gebruik van het kerkgebouw.
Bron: Het Nieuwsblad