La Trappe lanceert eerste alcoholvrije trappist

De broeders van La Trappe bieden sinds zaterdag het trappistenbier 'Nillis 0.0 %' te koop aan.
26/08/2021 - 11:01

De brouwerij van de abdij van Koningshoeven in Berkel-Enschot (Nederland) brengt als eerste trappistenabdij ter wereld een alcoholvrij trappistenbier op de markt. Volgens de Nederlandse Omroep Brabant zorgde dit afgelopen weekend, toen het bier voor het eerst te koop werd aangeboden, voor een grote toeloop van belangstellenden in het proeflokaal en het abdijwinkeltje, waar het bier exclusief verkrijgbaar is.

Bierliefhebbers kunnen er sinds afgelopen zaterdag maximaal zes flesjes kopen. Een deel van de opbrengst is bestemd voor projecten op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg van de medebroeders van de abdij in Oeganda. Het nieuwe La TrappeNillisbier is donker, amberkleurig met de frisse aroma’s van gist en hop en een moutige, karamelzoete afdronk. De naam van het nieuwe bier verwijst niet alleen naar het percentage alcohol, maar onrechtstreeks ook naar de rivier de Nijl, zegt broeder Isaac, de prior van abdij van Koningshoeven. De Nijl ontspringt in Oeganda, waar wij als trappistengemeenschap een dochterhuis hebben.

De prior onderstreept dat het geen sinecure was om dit bier te kunnen maken. Eerst moet het bier gebrouwen worden en daarna pas wordt de alcohol eruitgehaald. De trappisten van Koningshoeven maakten drie jaar geleden de eerste plannen voor het brouwen van het nieuwe bier, omdat er vooral bij jongeren almaar meer vraag is naar alcoholvrij bier.

De Nederlandse trappisten kondigen nog aan dat zij ook voor de toekomst plannen blijven maken voor de activiteiten van hun brouwerij. Koningshoeven wil ook graag de wereldprimeur van het eerste biologische trappistenbier. Ook dat bier zal bestemd zijn voor de verkoop, want bij de broeders staat er tijdens de maaltijden geen trappist, maar gewoon water op tafel.