Laatste geestelijke uit priesterblok van Dachau is overleden

De Duitse priester Hermann Scheipers is begin juni overleden. Hij was de laatste overlevende geestelijke uit de priesterbarak van Dachau.
16/06/2016 - 13:55

Hermann Scheipers, de laatste overlevende priester van de priesterbarak in het concentratiekamp van Dachau, is op 2 juni in zijn geboortedorp Ochtrup in Münsterland overleden. De priester haalde in 2011 het wereldnieuws toen hij als laatste overlevende priester van het kamp door paus Benedictus XVI werd ontvangen. Scheipers, geboren in 1913, zat als gevangene nr. 24255 van 1941 tot 1945 opgesloten in de beruchte barak voor priesters in het kamp van Dachau omdat hij pastorale zorg had verleend aan Poolse dwangarbeiders.

Hij moest er bijna vier jaar onder de meest barre omstandigheden dwangarbeid verrichten. Hij overleefde de gruwel omdat de Duitsers hem niet durfden terechtstellen uit angst voor de reactie van de bevolking in Münsterland, waar de populaire priester actief was. In april 1945 wist hij te ontkomen aan de beruchte dodenmarsen waarmee de gevangenen vanuit Dachau naar Bad Tölz werden gejaagd. Na de oorlog keerde hij niet terug naar Münsterland, maar vestigde zich in het verpauperde Oost-Duitsland waar hij wegens zijn kritiek al snel in het vizier kwam van de Stasi, maar nooit werd gearresteerd.

Op bevel van Himmler

Vanaf het einde van 1940 bracht de SS in het kamp van Dachau geestelijken uit heel Europa samen. In de zogenaamde priesterbarak van het kamp, waar op bevel van Himmler ook priesters uit ons land werden opgesloten en de dood vonden, zaten tijdens WO II duizenden geestelijken opgesloten. Van de 2.720 priesters en seminaristen uit 38 landen, vonden er 1.034, waaronder 868 Polen, de dood.

Belgische en Nederlandse priesters

Ook verschillende priesters uit ons land kwamen in het concentratiekamp terecht. Van de 46 Belgische geestelijken, vonden er 9 onder wie kanunnik Francois Questiaux de dood. Van de 63 Nederlandse geestelijken kwamen er 17 om. De Poolse katholieke kerk is in april 2015 een proces gestart dat moet leiden tot de erkenning van het martelaarschap van de geestelijken en hun gemeenschappelijke zaligverklaring. 

Bron: Radio Vaticana (Duitstalig)