Laatste priester van het Heilig Hart verlaat klooster in Lanaken

De zending in het onderwijs van de congregatie van de priesters van het Heilig Hart (s.j.c.) wordt in de toekomst voortgezet door bekwame leken.
10/05/2023 - 15:52
De schoolsite in Lanaken
De schoolsite in Lanaken © Priesters van het H. Hart

Richard Mechelmans heeft als laatste priester van de congregatie van de priesters van het Heilig Hart het klooster met het bekende college in de Stationsstraat van Lanaken verlaten. Hij verhuist naar rusthuis 3 Eiken in Lanaken, waar hij het gezelschap krijgt van drie confraters.

De Nederlandse priester Kusters kocht in 1921 het landgoed Montaignehof en nam er onmiddellijk zijn intrek. Hij was daarmee de eerste priester van de congregatie in (Belgisch) Limburg. Het vervallen kasteel werd opgeknapt en ingericht als internaat-juvenaat om jongens uit grote gezinnen de kans te geven er te studeren. Twee jaar later kon de school met twaalf leerlingen ook effectief starten. Oorspronkelijk stonden enkel priesters en broeders in voor het onderwijs en de opvoeding, maar doorheen de jaren werd die taak overgenomen door leken en vandaag is het college volledig toevertrouwd aan leken.

De school werd later een vruchtbare bodem voor de roeping van nieuwe priesters van het Heilig Hart, want 25 jaar later was het aantal leerlingen al gestegen tot meer dan honderd, van wie bijna een kwart ook bij de congregatie intrad. In 1964 werd het huidige internaat gebouwd, met ruimte voor 200 internen. Zo werd de Missieschool het Heilig Hartcollege, dat enkele jaren geleden samensmolt met de Middenschool en het Technisch Instituut Sparrendal tot Pyxiscollege. Vanaf 1968 werden ook externen toegelaten, schrijft Het Belang van Limburg.

Richard Mechelmans, afkomstig van Lommel, was zelf het resultaat van het de Lanakense juvenaat. Hij studeerde er Latijn-Grieks en ging na zijn opleiding filosofie en theologie studeren. In 1958 werd hij tot priester gewijd. Daarna keerde hij onmiddellijk terug naar Lanaken, waar op dat moment meer dan 20 priesters verbleven. Mechelmans werd econoom en gaf er les van 1970 tot aan zijn pensioen in 1990. In 1997 werd hij overste van de provincie van de priesters van het Heilig Hart, die toen vijftien priesters en broeders telde. Ondertussen vormt de Vlaamse provincie een regio samen met de Nederlandse regio en leven de confrators verspreid over de vestigingen in Wezembeek-Oppem en het rusthuis 3 Eiken in Lanaken, waar Richard Mechelmans het gezelschap krijgt van drie confraters.

In ons land tellen de priesters van het Heilig Hart nog 8 leden, waarvan er een nog actief is in Brazilië. Een ander werkt in Wallonië en behoort dus tot de Franse provincie. 

Bron: Belang van Limburg