Lange gevangenisstraf voor Jehova's getuigen in Rusland

Volgens de leiding van de Jehova's getuigen in Rusland zitten inmiddels al meer dan honderd leden opgesloten in Russische gevangenissen.
21/12/2022 - 09:00

Vier Russische leden van Jehova’s getuigen zijn door een rechtbank in de stad Birobidzjan, in het verre oosten van Rusland, veroordeeld tot gevangenisstraffen die kunnen oplopen tot 7 jaar. Zij werden 4 jaar geleden, na een huiszoeking gearresteerd. Birobidzjan was in 2016 een van de eerste steden in Rusland om de getuigen toen al als extremistische organisatie te bestempelen. Een jaar later werden de 400 vestigingen van de organisatie in heel Rusland verboden. 

Het viertal ontkent alle beschuldigingen. Desondanks achtte de rechtbank Sergei Shulyarenko, Valery Kriger, Alam Aliyev en Dmitry Zagulin maandag schuldig aan het organiseren en financieren van extremistische activiteiten, omwille van het organiseren van gezamenlijke erediensten. Shulyarenko (38) en Kriger (55) werden zelfs veroordeeld tot een straf van zeven jaar. De andere getuigen kregen respectievelijk 6,5 en 3,5 jaar.

Jehovah's Getuigen zijn in Rusland sinds 2017 verboden, omdat de groep door de Russische overheid als een extremistische organisatie wordt beschouwd. Inmiddels zitten er voor de organisatie al 110 aanhangers in verschillende gevangenissen, verspreid over heel Rusland. 

Bron: Mail Online/AP/Moscow Times