Langste tafel in Tienen start Week van de Verbondenheid

Een ludiek initiatief in Tienen waarbij mensen samen aan tafel aanschuiven vraagt aandacht voor het oprukkende fenomeen van de eenzaamheid.
23/09/2017 - 12:00

Met De langste tafel wordt vandaag zaterdag in Tienen het ludieke startschot gegeven voor de Week van de Verbondenheid. De week is een initiatief van Samenlevingsopbouwen Bond zonder Naam. De organisaties trachten daarmee een tegengewicht te bieden tegen de vereenzaming en om via allerhande activiteiten het menselijke contact te bevorderen. Honderden mensen hebben zich voor vanavond aangemeld voor De Langste Eettafel aan de oevers van de Gete. Voorafgaand is er vanaf 14 uur muziek en zijn er allerhande activiteiten. Om 18 uur worden de borden volgeschept.

Anniek Gavriilakis, directeur van Bond zonder Naam: Met deze week bereiken wij 25.000 mensen via allerhande initiatieven in scholen, verenigingen, buurten en bedrijven. Groepen uit heel Vlaanderen kunnen zich online registeren en het aantal deelnemers aanmelden. Elk initiatief krijgt een kortingsbon om inkopen te doen. Op het einde van de week berekenen wij de totale lengte van alle tafels waarmee wij tijdens de Week van Verbondenheid mensen hebben betrokken. De registratie gebeurt via de gelegenheidswebsite. Dit initiatief in Tienen en elders is weliswaar ludiek. Maar het is vooral fundamenteel dat wij hiermee het fenomeen van de eenzaamheid - dat wijdverspreid is - onder de aandacht brengen. Wij willen een maatschappelijk signaal geven om dit taboe te doorbreken en bespreekbaar te maken.

Eenzaamheid treft niet alleen ouderen en mensen in armoede. Ook jongeren, alleenstaande moeders en andere groepen zijn bijzonder kwetsbaar. Anniek Gavriilakis

Affiche van de Weel van Verbondenheid
Affiche van de Weel van Verbondenheid © Bond Zonder Naam/Samenlevinsgopbouw

Het ludieke initiatief waarbij mensen in heel Vlaanderen worden uitgenodigd samen aan tafel te schuiven en een maaltijd te delen vraagt dit jaar een bijzondere aandacht voor de eenzaamheid bij alleenstaanden. Volgens een onderzoek van Bond zonder Naam voelt 1 op 4 Belgen zich eenzaam, 1 op 5 is emotioneel eenzaam. Die eenzaamheid kan een allesverlammende impact hebben, want de mens is een sociaal wezen, zegt Dirk Masquillier, voorzitter van de sector Samenlevingsopbouw. Niet toevallig hebben eenzame mensen beduidend meer fysische, psychische en medische klachten.

Wij moeten werken aan een warme samenleving. Samen eten is dan een goed begin. Elke tafel telt. Anniek Gavriilakis

Bond zonder Naam en Samenlevingsopbouw willen burgers, buren, vrienden, familie en collega’s tussen 23 september en 1 oktober stimuleren om zelf een eettafel te organiseren of  om op zijn minst meer aandacht te hebben voor eenzaamheid in de eigen omgeving. We geloven in de kracht van zorgzame buurten en projecten die mensen samenbrengen, zegt Anniek Gavriilakis. Daarom willen we verbondenheid tussen mensen versterken. Wij moeten de handen in elkaar slaan om samen de eenzaamheid te bestrijden.

Lees meer over de Week van de verbondenheid.