Laserstralen beschermen paasbloemen in Rome

Dinsdag zijn de Nederlandse bloemen voor de paasviering met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein naar Rome vertrokken.
28/03/2018 - 11:53
Blik op het Sint-Pietersplein in Rome
Blik op het Sint-Pietersplein in Rome © SIR

Dinsdag zijn vanuit Keukenhof in het Nederlandse Lisse drie vrachtwagens vol bloemen naar Rome vertrokken. De lading werd voor het vertrek gezegend door bisschop Hans van den Hende van Rotterdam. Meer dan 25 arrangeurs en bloemisten gaan straks in Vaticaanstad twee dagen lang aan de slag om de bloemstukken op te stellen. Vorig jaar werden de bloemen door meeuwen ernstig beschadigd. Daarom worden zij dit jaar beschermd met laserstralen en speciale vliegers.

Verantwoordelijk floraal vormgever en hoofdarrangeur Paul Deckers uit Posterholt gaat voor het dertigste jaar op rij mee naar het Vaticaan. Hij lanceerde een oproep om een oplossing te vinden tegen de agressieve Romeinse meeuwen. Er kwamen meer dan 400 reacties binnen, onder meer van een bedrijf dat de laserapparatuur en de vliegers levert. De maatregelen zijn goedgekeurd door het gouvernement van Vaticaanstad. Toch kan het volgens Deckers op het laatste moment anders worden. Maar dan zijn er nog andere opties, zegt Deckers tegenover de NOS.

De arrangeurs hebben de beschikking over duizenden rozen, delphiniums (ridderspoor), lelies, meer dan 40.000 bolbloemen, cymbidium en zelfs metershoge bomen. De orchideesoort cymbidium, in groene en gele kleuren, wordt dit jaar de blikvanger.

Bron: kro.nl