Latijns-Amerika wordt steeds minder katholiek

Het jaarlijkse aantal dopen is tussen 2000 en 2020 met ruim een derde gedaald, blijkt uit een rapport van CELAM.
29/10/2023 - 15:51
De basiliek van Guadalupe
De basiliek van Guadalupe © Guadalupe basilica

Een 286 pagina’s tellend rapport van de Raad van Bisschoppenconferenties van Latijns-Amerika en de Caraiben (CELAM) waarschuwt voor de sterke achteruitgang van het geloof. 41% van de katholieken wereldwijd woont in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het aantal gedoopten is er goed het dubbele van zowel Europa als Afrika, vier keer dat van Azië en zes keer dat van Noord-Amerika.

Het rapport wijst op de scherpe daling van het aantal dopen en de vergelijkbare daling van het aantal huwelijken. Zo is het jaarlijkse aantal dopen tussen 2000 en 2020 met ruim een derde gedaald, van 8,2 miljoen naar 5,1 miljoen. Ook het aantal katholieke huwelijken daalt gestaag. ‘De daling van het aantal dopen en andere sacramenten, zoals vormsels en huwelijken, roept ook vragen op over de sacramentaliteit in de regio. De Kerk moet rekening houden met de veranderende culturele en sociale realiteit van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied’, meent aartsbisschop Jorge Eduardo Lozano, secretaris-generaal van CELAM.

Ook de loyaliteit aan de Kerk is sterk afgenomen, waarmee ook haar invloed onder de Latijns-Amerikaanse bevolking daalt. ‘Steeds meer mensen nemen afstand van het instituut’. 

Hoopgevend is dat het aantal priesters in de regio Midden-Amerika en Mexico in 2020 is verdubbeld van 10.957 naar 22.016. Het aantal vrouwelijke religieuzen daalt. Aartsbisschop Lozano: ‘Dat roept vragen op over de toekomst van hun werken en hun impact op de meest kwetsbare gemeenschappen.” 

Bron: The Pillar