Latijns-Amerikaanse Kerk hinkt achterop in strijd tegen misbruik

Volgens priester Daniel Portillo staan verschillende Latijns-Amerikaanse landen nog maar aan het begin van de verwerking van seksueel misbruik.
19/11/2019 - 12:11

Volgens Daniel Portillo, die aan het hoofd staat van het Interdisciplinaire Centrum voor Kinderbescherming van de Pauselijke Universiteit van Mexico, hinken er nog steeds vele landen in Latijns-Amerika achterop in de strijd tegen seksueel misbruik. De priester, die zelf slachtoffer was van seksueel misbruik, zegt dat vele Latijns-Amerikaanse kerkleiders nog steeds de ernst en de psychische gevolgen van seksueel misbruikniet beseffen. Ik wil niet ongevoelig klinken. Maar soms lijkt het wel een beetje op het eerste stadium van kanker: wij weten dat het er is, maar proberen er niet over te praten.

Het is pijnlijk om te beseffen dat priesters van onze generatie of mensen waarmee we samen op het seminarie waren kinderen seksueel hebben misbruikt. Daniel Portillo

De Kerk moet leren beseffen dat de bescherming van kinderen een onderdeel is van haar zending. Wij moeten ons realiseren dat preventie een missie van alle gedoopten is. Als we denken dat preventie louter de taak is van de hiërarchie, dan blijft alles bij het oude. Portillo noemt het onvoorstelbaar dat er tot op vandaag landen zijn in Latijns-Amerika waar de kerk nog steeds nergens staat. Als voorbeeld verwijst hij naar Honduras. In andere landen, zoals Chili of Mexico (pater Marcial Maciel) moesten gelovigen het misbruik via de ophef in de media vernemen.

Vanuit zijn interdisciplinaire centrum, en onder meer dankzij de workshop die er van 6 tot 8 november werd gehouden, wil hij synergiën en samenwerkingen van verschillende Latijns-Amerikaanse landen stimuleren. Dat moet ervoor zorgen dat de Kerk ook in Latijns-Amerika het kindermisbruik efficiënt gaat bestrijden en slachtoffers tegemoet komt.

Bron: Crux