Leden van protestantse gemeente uit China vragen asiel aan

Opvallend is dat de 60 leden van de protestantse kerkgemeenschap in groep een asielaanvraag voor de VS hebben ingediend.
14/09/2022 - 13:35
De kerkleden in Zuid-Korea
De kerkleden in Zuid-Korea © Pastoor Pan Yongguang/ICC

Leden van een protestantse kerkgemeenschap uit China hebben volgens een mensenrechtenorganisatie politiek asiel aangevraagd. De gelovigen van de hervormde kerkgemeenschap, bekend onder de naam Shenzhen Mayflower Church, slaagden op het einde van 2019 en het begin van 2020 erin om de Volksrepubliek China te verlaten. Daarna probeerden ze in Zuid-Korea - tevergeefs - als vluchteling erkend te geraken. 

Recent reisden de Chinese protestanten met een toeristenvisum naar Thailand. Opvallend is dat ze daar meteen in groep naar de ambassade van de VS stapten om er asiel aan te vragen. De groep bestaat uit 29 volwassenen en 31 kinderen. Volgens International Christian Concern (ICC) valt het initiatief absoluut niet in de smaak van China. De kerkleden zelf beweren dat zij in Bangkok nauwlettend in het oog gehouden worden door Chinese veiligheidsagenten. Volgens ICC kan het nog geruime tijd duren voordat hun aanvraag wordt erkend en voordat zij ook effectief naar de VS kunnen reizen. 

Bron: ICC