Legionairs van Christus op beslissend keerpunt

Op hun algemene kapittel kiezen de Legionairs van Christus een nieuw bestuur dat ervoor zal moeten zorgen dat het tij alsnog wordt gekeerd.
29/01/2020 - 16:26

De Legionairs van Christus (Congregatio Legionariorum Christi), die in opspraak kwamen door het seksueel misbruik van minderjarigen door hun stichter pater Marcial Maciel Degollado, houden nog tot 27 februari hun algemene kapittel in Rome. Centraal staat een grondige hervorming van de organisatie en de strijd tegen seksueel misbruik van hun leden. Er wordt een nieuwe bestuur gekozen voor zowel de priestercongregatie als voor Regnum Christi (Rijk van Christus), de lekenbeweging van de legionairs.

Waarnemers vragen zich af of het na de vele misbruikschandalen nog zin heeft om te hervormen en of de Legionairs van Christus nog wel levensvatbaar zijn. Catholic Herald

Rond de jaarwisseling raakte een rapport bekend dat duidelijk maakte dat er tussen 1941 en 2019 ruim 175 minderjarigen het slachtoffer van seksueel geweld door leden van de priestercongregatie waren geworden. Oprichter Marcial Maciel nam daarvan zelf zeker een zestigtal voor zijn rekening. Meer dan de helft van de geestelijken die zich schuldig maakten aan misbruik maken volgens het rapport nog altijd deel uit van de congregatie.

Vlak voor de start van het kapittel raakte met het getuigenis van Ana Lucia Salazar op de Mexicaanse televisie bekend dat er in de jaren 1990 jarenlang meisjes tussen de zes en de negen jaar werden misbruikt door een legionair in een eliteschool van de congregatie in Cancun. De van oorsprong Mexicaanse Legionairs van Christus kwamen in 2017 bovendien financieel in opspraak door de Panama Papers, die duidelijk maakten dat rekeningen financieel werden beheerd via een geheim netwerk van bedrijven in belastingparadijzen.

In 2005, na de eerste klachten over het seksueel misbruik door de stichter en nog onder het pontificaat van paus Benedictus XVI, werd een pauselijke gezant naar Mexico gestuurd om het misbruik van Marcial Maciel te onderzoeken en de congregatie te hervormen. In die tijd werd nog ervan uitgegaan dat het seksueel misbruik van minderjarigen en seminaristen in instellingen van de congregatie door Marcial Maciel Degollado uitzonderlijk was. Onder impuls van de pauselijke gezant vond in 2010 een ingrijpende hervorming plaats en werd de leiding van de legionairs vervangen. Die hervorming werd bekrachtigd op het laatste algemene kapittel in 2014. De legionairs boden toen ook hun verontschuldiging  aan de slachtoffers aan en distantieerden zich van het misbruik door hun stichter.

Bron: Crux/Catholic Herald/Kathpress.at