Leiders christelijke Kerken sluiten Grafkerk in Jeruzalem
Leiders van christelijke Kerken in Jeruzalem hebben de Heilige Grafkerk, een van de belangrijkste christelijke monumenten ter wereld en Unesco-Werelderfgoed, sinds zondag gesloten uit protest tegen de plannen van de Israëlische regering voor de onteigening van kerkelijk landeigendom en een pestmaatregel van de burgemeester van Jeruzalem.
De Griekse en Armeens-apostolische patriarch en het hoofd van de Custodie van het Heilig Land, die voor de katholieke Kerk de heiligdommen beheren, vroegen zondag vlak voor de middag aan de pelgrims om de Heilige Grafkerk te verlaten. Daarna werden de poorten vergrendeld, nadat de Grieks-orthodoxe patriarch Theophilus III een korte verklaring had voorgelezen waarin hij de sluiting voor onbepaalde tijd aankondigde. De sluiting kent geen voorgaande. Zij is een internationale blamage voor Israël. Ook vanmorgen maandag bleven de poorten van de basiliek, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Jeruzalem en volgens de overlevering de plaats waar Jezus werd begraven, gesloten.
Er is een campagne van de Israëlische overheid aan de gang om de christelijke gemeenschappen systematisch achter te stellen en schade toe te brengen. Patriarch Theophilus III bij de sluiting van de H. Grafkerk
De leiders van de christelijke Kerken maken hiermee vooral hun ongenoegen duidelijk over het nieuwe wetsontwerp over grondrechten. De wet moet het de Israëlische overheid mogelijk maken om gronden te onteigenen, die de Kerken – en vooral de Grieks-orthodoxe Kerk, die historisch een van de belangrijkste grondeigenaars is van het Heilig Land – sinds 2010 veelal noodgedwongen aan private investeerders hebben verkocht om schulden af te lossen. Het wetsvoorstel is met de nadrukkelijke steun van de minister van Justitie ingediend door Rachel Asaria, van de gematigde liberaal-zionistische partij Kulanu. Het voorstel moest in principe zondag in de Knesset, het Israëlische parlement, besproken worden, maar die stemming werd uitgesteld.
De Israëlische overheid legt religieuze gevoeligheden van de Kerken naast zich neer.
De katholieke, Grieks-orthodoxe en Armeense Kerk, die samen de basiliek beheren, vergelijken de maatregel met de wetten die tijdens de duisterste dagen van de geschiedenis in nazi-Duitsland aan de jodenvervolging voorafgingen. Bijzonder kwalijk is dat de christelijke Kerken bewust worden geviseerd, al verzekerde Rachel Asaria dat het niet de bedoeling is om Kerken te onteigenen. Het betreft slechts gronden die vóór 2010 ver beneden de marktprijs werden verkocht of verpacht, probeerde zij de gemoederen nog te sussen.
Eerder kondigde de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat aan dat het stadsbestuur een slordige 152 miljoen euro aan achterstallige belastinggelden zal terugvorderen. De Kerken in het Heilige Land genieten van oudsher van een belastingvrijstelling. Maar na het kerkelijke protest tegen de verhuis van de VS-ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en de aantasting van het status quo raakte het stadsbestuur van Jeruzalem ervan overtuigd dat de vrijstelling niet geldig was voor kerkelijke eigendommen, die vooral commerciële doeleinden hebben en niet als gebedsplaats worden gebruikt. Het gaat onder meer om kantoorruimtes en vergaderzalen, maar ook om herbergen en pensions waar de pelgrims verblijven die Jeruzalem bezoeken. De Kerken spreken van een bewuste maatregel om hen te beletten dat zij hun maatschappelijke dienstverlening, met onder meer de hulp aan de meest noodlijdenden, kunnen voortzetten.
Bron: Times of Israël/ARD/Daily Mail/Ha’aretz