Leuven bestudeert tuinaanleg in abdijen
In opdracht van de stad Leuven loopt een onderzoek naar de historische tuinaanleg in Leuvense abdijen. Momenteel loopt een tuinarcheologisch onderzoek naar twee tuinen in de beschermde Abdij van Park in Heverlee. De stad gaf eerder ook al toelating voor een gelijkaardig onderzoek voor de tuinen van de Abdij van Vlierbeek in Kessel-Lo
De abdijdomeinen van Park en Vlierbeek dateren uit de 12de eeuw en behoren tot de meest waardevolle abdijsites van België. Vanwege de grote erfgoedwaarde werden zowel de gebouwen als de omliggende landschappen met tuinen al lang geleden beschermd. Schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies: Hopelijk levert het onderzoek interessante overblijfselen en bevindingen op waarmee we de aanleg van de abdijtuinen door de eeuwen heen in kaart kunnen brengen.
Deze informatie kan dan als leidraad dienen voor nieuwe, maar historisch correct aangelegde abdijtuinen.
Zo willen we ons archeologisch erfgoed inventariseren en waarderen.
Grondige restauratie
Het huidige tuinarcheologisch onderzoek in de Abdij van Park situeert zich in de pandtuin, een soort binnentuin, en de verhoogde tuin. De heraanleg van de tuinen kadert binnen de grondige restauratie van de abdijsite. In de toekomst worden ook de tuinen van de Abdij van Vlierbeek heraangelegd. Ook hier zal een tuinarcheologisch onderzoek plaatsvinden ter hoogte van de verschillende tuinen binnen het ommuurde abdijdomein. Dit onderzoek kadert binnen het masterplan voor de volledige abdijsite. De heropbouw van de buitenruimte zal het komende decennium bijdragen tot de majestueuze uitstraling van de site. Zo krijgt de zone voor het gastenkwartier of de ‘Engelsche hof’ weer een bijzondere, romantische inrichting, vertelt schepen van restauraties Dirk Vansina.
Bron: Stad Leuven/Archeonet.be