Libanese politiek verdeelt ook Grieks-melkieten

De Katholieke Hoge Raad van de Grieks-melkitische Kerk is niet langer officiële woordvoerder van de melkitische gemeenschap in Libanon.
22/02/2021 - 13:55
Paus Franciscus met patriarch Youssef Absi
Paus Franciscus met patriarch Youssef Absi © VaticanMedia

De melkitische patriarch Youssef Absi heeft zijn steun herroepen voor de Hoge Raad van de Grieks-melkitische Kerk in Libanon. Daardoor kan de raad zich niet langer erop beroepen dat zij woordvoerder is van de melkitische gemeenschap. Het conflict ontstond door interne ruzies binnen de raad in het vooruitzicht van de verkiezing van de nieuwe leden van het uitvoerende comité en vooral de verkiezing van de opvolger van de afscheidnemende vicevoorzitter, de voormalige Libanese minister Michel Pharaon.

De twee belangrijkste kandidaten waren oud-minister Salim Jreissati, huidig ​​raadgever van de Libanese president Michel Aoun, en de voormalige minister Salim Wardy, die dicht bij de Libanese strijdkrachten staat. Vooral de kandidatuur van Jreissati, die nochtans had beloofd zich alleen kandidaat te stellen als hij ruime steun zou weten te vinden, was omstreden wegens zijn nauwe banden met controversiële politieke leiders.

Bijna de helft van de naar schatting 2 miljoen Grieks-melkieten leeft in het buitenland.

Volgens patriarch Youssef Absi was de beslissing onvermijdelijk omdat de raad de Grieks-melkieten moet verenigen in plaats van te verdelen. De Hoge Raad werd 50 jaar geleden opgericht om de belangen van de melkitische gemeenschap in Libanon te verdedigen. Door het conflict dreigt de positie van de melkitische gemeenschap, juist te midden de ernstige economische en humanitaire crisis in het land, aanzienlijk verzwakt te worden.

Bron: L’Orient-Le Jour