Libanese president Aoun op bezoek bij de paus

De aankondiging van het bezoek van president Aoun komt te midden van de speculaties over een mogelijke reis van de paus naar Libanon.
13/03/2022 - 12:21
De Libanese president Michel Aoun tijdens zijn audiëntie bij paus Franciscus in 2017
De Libanese president Michel Aoun tijdens zijn audiëntie bij paus Franciscus in 2017 © i.media

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Franstalige Libanese krant L'Orient-Le Jour brengt het 88-jarige staatshoofd Michel Aoun van 20 tot 23 maart een officieel bezoek aan zowel Italië als het Vaticaan. De krant concludeert dit uit de agenda van de regeringsvergadering van deze week in Beiroet. Volgens de krant staat er ook een ontmoeting met paus Franciscus op het programma.

Sinds de vluchtelingenstroom van meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen uit de buurlanden de afgelopen jaren en de economische en politieke crisis, die nog werd verergerd door de explosie in de haven van Beiroet, volgt de Heilige Stoel de situatie in het land op de voet. Goed een week geleden kwam er ook een oproep van kerkleiders uit de regio om een internationale conferentie over Libanon samen te roepen. Nauwelijks een maand geleden reisde aartsbisschop Paul Richard Gallagher, de verantwoordelijke voor de relaties met de andere staten van het staatssecretariaat, als pauselijke gezant naar Libanon.

Tijdens zijn vijf dagen durend verblijf had mgr. Gallagher er onder meer ontmoetingen met president Aoun, premier Najob Mikati en parlementsvoorzitter Nabih Berry, maar ook met kerkleiders en vertegenwoordigers van de verschillende religieuze gemeenschappen in Libanon. Een van de gespreksonderwerpen was de mogelijkheid van een pausbezoek aan het land. Ook de paus zelfsprak eerder al de wens uit om Libanon te bezoeken. 

Bron: Kathpress.at