Libanon: Hezbollah steunt Sleiman Frangié als president

Te midden van een loodzware economische crisis zit Libanon al vier maanden zonder president vanwege onoverbrugbare politieke meningsverschillen.
10/03/2023 - 09:00
De leider van de Maradapartij Sleiman Frangié met de Maronitische patriarch Rai
De leider van de Maradapartij Sleiman Frangié met de Maronitische patriarch Rai © Sleiman Frangié@Twitter

De pro-Iraanse beweging Hezbollah bevestigt dat ze de kandidatuur zal steunen van haar bondgenoot en oud-minister Sleiman Frangié, een pro-Syrische christen, als nieuwe president van het land. Hezbollahleider Hassan Nasrallah maakte op de Libanese tv duidelijk dat Frangié niet de voorkeurkandidaat van de beweging is, maar dat ze kan leven met zijn verkiezing tot nieuwe president omdat hij voldoet aan alle, voor Hezbollah belangrijke criteria. Nasrallah onderstreepte dat hij een vanuit het buitenland opgedrongen president nooit zal accepteren.

Daarmee wordt mogelijkerwijze de al meer dan vier maanden aanslepende impasse doorbroken rond de aanduiding van een nieuwe president, die volgens de Libanese grondwet een christen moet zijn. Sleiman Frangié was eerder onder meer minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Het mandaat van president Michel Aoun, die pas in 2016 aan de macht kwam na meer dan twee jaar hardnekkig verzet van Hezbollah, eindigde op 31 oktober 2022. Sindsdien heerst er grote verdeeldheid over zijn opvolger en draaiden verkiezingen telkens op een sisser uit. Hezbollah heeft een voorkeur voor Michel Moawad, maar krijgt niet het benodigde aantal stemmen verzameld om hem verkozen te krijgen. Suleiman Frangié (57) leidt de Marada-partij en is een persoonlijke vriend van de Syrische president Bashar al-Assad.

Bron: AFP/Times of Israel