'De Lier is voor mij een vrijplaats'

De Brugse gemeenschap De Lier viert haar 15-jarige bestaan en krijgt bezoek van burgemeester Dirk De fauw.
02/07/2019 - 14:12
Uit het boek Jesaja werd vanop een schommel voorgelezen
Uit het boek Jesaja werd vanop een schommel voorgelezen © Johan Rosseel

Het afgelopen weekend heeft de christelijke gemeenschap De Lier haar 15-jarige bestaan gevierd. 150 mensen verzamelden in de Sint-Magdalenakerk voor een feestelijke viering rond het thema: Joie de vivre, levensvreugde. Zo werd ook het nieuwe zomerproject van YOT Joie de vivre in de kijker geplaatst. Vreugde en beweging liepen als rode draad door de viering: uit het boek Jesaja werd vanop de schommel voorgelezen en de deelnemers mochten hun levensvreugden op een papieren vlieger neerpennen en door de kerk laten vliegen. Een symbool voor al wat mensen vleugels geeft. Voor mij was deze viering zo sterk omdat ze vooral focuste op de toekomst en niet op wat we in die 15 jaar allemaal bereikt hebben. Deze liturgie vestigde onze blik op de ruimte die nog moet worden ingevuld, aldus Patrick Delanoeye, een van de Liergangers van het eerste en lid van de stuurgroep.

Vernieuwend verbinden

De Lier is binnen de kerkgemeenschap een van de initiatieven die zoekt naar vernieuwing van geloofstaal, geloofsbeleving en liturgie. Ondertussen heeft de Lier binnen de christelijke gemeenschap in de Brugse regio een eigen stek verworven: vernieuwend en toch in lijn met de traditie én binnen de katholieke Kerk. Mensen hebben er elkaar gevonden in een eigentijdse 'zoekende' visie rond liturgie, gemeenschap en sociaal engagement. De teksten en muziek vonden we bij de Nederlandse dichter Huub Oosterhuis. Onze gemeenschap draait volledig op vrijwilligers. Op zich al een hele prestatie in deze drukke tijden, zegt Jessika D'haene, voorzitter van de stuurgroep van de gemeenschap.

Engagement voor Brugge

Heel wat leden van De Lier nemen een individueel engagement op buiten de gemeenschap, via hun werk of als vrijwilligers in allerlei organisaties. De gemeenschap trekt het oudejaarsfeest voor alleenstaanden en kansarmen in Brugge en zet zich in voor kwetsbaren, (ex-)gedetineerden en vluchtelingen. Tijdens de receptie en de daaropvolgende BBQ kwam ook burgemeester Dirk De fauw even op bezoek. Het is geen geheim dat onze burgemeester alle initiatieven in zijn stad waar mensen zich met elkaar verbinden en waar mensen elkaar echt kunnen ontmoeten een warm hart toedraagt, zegt Koen Dekorte. De burgemeester nam daarom de tijd om met verschillende mensen uit onze gemeenschap in gesprek te gaan.

Lees meer op de website van De Lier.