Lierse Sint-Gummarusprocessie erkend als erfgoed

In de processie in Lier stappen verenigingen en gilden uit Lier en daarbuiten op en worden vlaggen, vaandels en processietoortsen meegedragen.
25/06/2019 - 16:22

Minister Sven Gatz heeft vandaag, 25 juni 2019, de Sint-Gummarusprocessie van Lier opgenomen in de lijst Inventaris Vlaanderen Immaterieel Cultureel Erfgoed. De inventaris geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed van gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen. Erfgoedgemeenschappen en -bewegingen engageren zich om die te bewaren en om ook de nieuwe generaties daarvoor enthousiast te maken. Met deze erkenning wil de Broederschap van Sint-Gummarus de processie niet alleen bewaren, maar ze ook verder verankeren voor de toekomst. Een eerste resultaat is dat de Sint-Gummarusprocessie nu ook vermeld wordt op de webpagina Immaterieel Cultureel Erfgoed.  

De Sint-Gummarusprocessie
De Sint-Gummarusprocessie © Lier in Beeld

Tijdens de jaarlijkse Sint-Gummarusprocessie wordt het reliekschrijn van Sint-Gummarus (600 kg) in Lier rondgedragen en stappen Lierse jeugdbewegingen, verenigingen en sociëteiten devoot mee met hun stadspatroon. De kern van de processie is het 17de-eeuwse zilveren reliekschrijn van Sint-Gummarus, de Sint-Gummaruskas, dat meer dan 800 kilo weegt en door 16 mannen van het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus door de straten van Lier wordt gedragen. De oudste geschreven documenten over de processie dateren uit de 14de eeuw. Wellicht is het gebruik al veel ouder.

Sinds 1977 trekt de processie op de zondag na 10 oktober opnieuw jaarlijks door de straten.

Bij zijn aanvraag wist de Broederschap zich gesteund door het stadsbestuur, de pastorale entiteit Heilige Gummarus en Zalige Beatrijs (o.l.v. pastoor-deken Jan Verheyen) en de talrijke Lierse jeugdbewegingen en verenigingen. De erkenning betekent niet alleen een waardering, maar houdt ook een belangrijke opdracht in voor de Broederschap. Voorzitter Jos Van Rompay: Het bestuur van de Broederschap is heel gelukkig en fier dat de Sint-Gummarusprocessie voortaan naast het reeds aanwezige UNESCO werelderfgoed (belfort en begijnhof) op de erfgoedkaart komt.

Bron: Broederschap van Sint-Gummarus