Lieve Herijgers wordt nieuwe voorzitter CIDSE

Lieve Herijgers, de directeur van Broederlijk Delen, is verkozen tot nieuwe voorzitter van het internationale CIDSE-netwerk.
25/01/2019 - 13:48
Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen
Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen © Broederlijk Delen

Lieve Herijgers, de directeur van Broederlijk Delen, is op de jongste bestuursvergadering in Den Haag verkozen tot de nieuwe voorzitter van het CIDSE-netwerk. CIDSE staat voor Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité. Lieve Herijgers wordt daarmee de eerste vrouwelijke voorzitter van het internationale netwerk van 18 katholieke ontwikkelingsorganisaties, dat zich onder meer bij internationale instellingen aan beleidsbeïnvloeding doet. De nieuwe voorzitter is verkozen voor een periode van drie jaar. Zij volgt de Ier Eamonn Meehan op die CIDSE, als directeur van de Ierse ontwikkelingsorganisatie Trocaire, de afgelopen twee jaar heeft geleid.

Motor van verandering

Lieve Herijgers benadrukte in haar korte toespraak na haar verkiezing dat het oude model van economische groei ons gemeenschappelijke huis in een geglobaliseerde wereld in gevaar heeft gebracht. Oorlogen, klimaatverandering en gedwongen verplaatsingen maken vele levens kapot. Deze onrechtvaardigheden vragen om een systeemverandering, gesteund door een grensoverschrijdend solidariteitsnetwerk. CIDSE wil als katholiek, internationaal lobbynetwerk, samen met alle mensen van goede wil, zijn lidorganisaties verenigen om de noodzakelijke shift naar systeemverandering aan te drijven om meer rechtvaardigheid tot stand te brengen. Als nieuwe voorzitter van CIDSE wil ik de samenwerking tussen alle leden stimuleren, om de invloed te versterken op de besluitvorming, op internationaal en politiek niveau.

Vrouwelijk leiderschap

Lieve Herijgers werd in 2011 ook al de eerste vrouwelijke directeur van Broederlijk Delen. Haar verkiezing aan het hoofd van CIDSE komt er op een moment dat almaar meer lidorganisaties een vrouw tot directeur aanstellen. Josianna Gauthier, directeur van CIDSE: Na vele jaren van intense samenwerking zijn we erg blij om Lieve als nieuwe voorzitter te kunnen verwelkomen. Zij brengt een pak ervaring mee van haar werk bij Broederlijk Delen, met diepgaande reflecties over systeemverandering en gendergelijkheid. In deze belangrijke periode van engagement voor sociale en ecologische rechtvaardigheid zal haar leiderschap mee oriëntatie geven aan ons netwerk.

Bron: CIDSE/Broederlijk Delen