Lijkwade van Turijn dan toch ouder dan gedacht?

Sinds 1578 wordt in Turijn een doek bewaard met een afbeelding van een 1,81 meter lange man, die sporen van marteling vertoont.
21/04/2022 - 15:42
Lijkwade van Turijn
Lijkwade van Turijn © SIR

Volgens de Italiaanse wetenschapper Liberato De Caro dateert de lijkwade van Turijn wel degelijk uit de tijd van Jezus' overlijden. Hij beweert dat op basis van onderzoeken met een team wetenschappers op basis van een nieuwe röntgenmethode om de veroudering van een monster van de lijkwade te onderzoeken. Ze kwamen tot de conclusie dat de lijkwade veel ouder moet zijn dan de ongeveer 700 jaar waarvan het onderzoek met koolstofdatering in 1988 uitging.

De Kerk deed tot nu toe geen uitspraak over de authenticiteit van de lijkwade, die sinds de zestiende eeuw in de kathedraal van Turijn wordt bewaard. 

De Caro is medewerker van het Instituut voor Kristallografie in het Italiaanse Bari. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van de röntgenmethode om de natuurlijke veroudering van cellulose in linnen stoffen te bestuderen. De vaststellingen sterken de hypothese dat de lijkwade veel ouder is dan de 700 jaar. De Caro blijft zelf voorzichtig en waarschuwt voor definitieve conclusies. Hij verzekert dat hij zich blijft inzetten voor het zo precies mogelijk dateren van de stof. Veel hangt af van de mogelijkheid om nieuwe monsters te kunnen analyseren.

Bron: Katholisch.de