Lourdes: Grot van Massabielle opnieuw open voor bedevaarders

Stilaan hervat het normale bedevaartleven; dat is vanaf deze week alvast het geval in Lourdes. 
10/02/2022 - 13:49
De grot van Massabielle, het kloppende hart van het bedevaartsoord Lourdes
De grot van Massabielle, het kloppende hart van het bedevaartsoord Lourdes © Notre-Dame de Lourdes

De Grot van Massabielle, de grot waar Maria aan Bernadette Soubirous is verschenen en het kloppende hart van het Onze-Lieve-Vrouwheiligdom in Lourdes, is na twee jaar sluiting opnieuw toegankelijk voor bedevaarders. De heropening gebeurt in het vooruitzicht van 11 februari, de verjaardag van de eerste verschijning van Maria aan Bernadette in 1858.  De gebedsplaats was sinds het begin van de coronapandemie afgesloten om besmettingen te beletten. Voorlopig komt er wel controle om te zien of de pelgrims de gezondheidsvoorschriften naleven. 

Volgens verantwoordelijken van het bedevaartsoord had de coronapandemie zowel financieel als qua bezoekersaantallen ernstige gevolgen. Tot aan de pandemie kwamen er jaarlijks gemiddeld 3,5 miljoen bedevaarders naar het heiligdom. In 2020 daalde dat tot 800.000. In 2021 was er een licht herstel tot 1,2 miljoen bedevaarders, ook al was de bedevaartsplaats vaak voor langere periode ontoegankelijk voor groepen. De grot zelf, die een publiektrekker is, bleef de hele tijd gesloten. 

Volgens de overlevering verscheen Maria tussen 11 februari en 16 juli 1858 aan Bernadette Soubirous (1844-1879). In 1862 werd de authenticiteit van de verschijningen erkend door de plaatselijke bisschop van Tarbes-Lourdes. In 1891 kregen zij ook pauselijke erkenning door paus Leo XIII.  

Bron: La Croix