Lourdes opnieuw open

Vanaf vandaag is het Mariaheiligdom in Lourdes opnieuw voor bedevaarders toegankelijk, met de nodige beperkingen.
16/05/2020 - 14:04
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes © Vatican Media

Er is vandaag grote opluchting in het Mariaheiligdom van Lourdes, dat sinds 17 maart was afgesloten voor het publiek. Voortaan zijn de pelgrims en bezoekers er opnieuw welkom, al is de bedevaartplaats dagelijks uitsluitend tussen 14 en 18 uur open. Volgens mgr. Olivier Ribadeau Dumas, de rector van het heiligdom, zijn er omwille van de gezondheidsregels voorlopig alleen individuele pelgrims uit een straal van 100 kilometer welkom.

Bezoekers moeten een mondkapje dragen en mogen niet langer dan een half uur blijven. De grot waar Maria destijds verscheen aan Bernadette Soubirious (1844-1897) kan door maximum 10 personen per keer worden bezocht. Ze krijgen de tijd om een kaarse te branden in de lichtkapel. Er is ook een apparaat geplaatst om water uit de fonteinen te halen. Gebedsdiensten of eucharistievieringen met publiek zijn nog niet toegelaten.

Het bedevaartsoord in de Franse Pyreneeën wordt jaarlijks door 6 miljoen pelgrims bezocht. Volgens schattingen is het bedevaartsoord door de sluiting 8 miljoen euro misgelopen. Dat is erg pijnlijk omdat het financiële evenwicht nog maar pas was hersteld. Voor het behoud van de banen is de steun van donoren cruciaal. Bij deze gelegenheid wil ik deze oproep lanceren:Steun het Heiligdom!, staat te lezen in een mededeling van het rectoraat.

Bron: Kipa-Apic/Religion Digital