Luxemburgers namen afscheid van hun geliefde groothertog Jean

Na de staatsbegrafenis in de kathedraal van Luxemburg werd groothertog Jean zaterdag begraven in de crypte van de kathedraal.
05/05/2019 - 11:43
De Luxemburgers namen zaterdagmorgen massaal afscheid van groothertog Jean
De Luxemburgers namen zaterdagmorgen massaal afscheid van groothertog Jean © KRO

Aartsbisschop Jean-Claude Hollerich van Luxemburg heeft zaterdag in aanwezigheid van 1.400 mensen, onder wie een aantal vorsten en leden van adellijke families, de uitvaart geleid van groothertog Jean, die op 23 april op 98-jarige leeftijd stierf. De aartsbisschop omschreef de overledene als een man van discrete goedheid en liefde. Hij bracht ook hulde aan zijn liefde voor zijn land, zijn gevoel voor verantwoordelijkheid en plichtsbesef, die allen hun diepe wortels hadden in zijn gezinsleven. Mgr. Hollerich besloot zijn homilie met de woorden: Koninklijke hoogheid, u bent trouw gebleven in moeilijke tijden. Daarvoor danken wij u met heel ons hart. Ik zeg u Monseigneur, wij houden van u.

Voor het begin van de uitvaartplechtigheid werden 21 saluutschoten gelost. De menigte kon de uitvaart volgen via een groot scherm op het centrale plein in de hoofdstad. Onder de prominenten in de kathedraal ook het Belgische koningspaar Philippe en Mathilde en de voormalige koning Albert met Paola, de Zweedse koning Carl XVI Gustav, de Deense koningin Margrethe II, de Noorse koning Harald V en zijn vrouw Sonja en prinses Astrid en prins Albert II van Monaco, de voormalige Nederlandse koningin Beatrix en het voormalige Spaanse koningspaar Juan Carlos en Sofia.

Jean van Nassau werd geboren in 1921 in Colmar-Berg, in het groothertodom Luxemburg. In 1953 trouwde hij met de Belgische prinses Josephine Charlotte, met wie hij vijf kinderen kreeg. Na de troonsafstand van zijn moeder groothertogin Charlotte werd hij in 1964 staatshoofcd. Als vertegenwoordiger van de katholieke aristocratie streefde groothertog Jean naar nauwe banden met de Kerk en het Vaticaan. In 2000 werd hij opgevolgd door zijn zoon groothertog Henri (64).

Bron: kro.nl-Katholieknieuws/Kathpress.at