Macron wordt erekannunik van kathedraal van Rome

De Franse president Macron heeft de titel aanvaard van eredomheer van de Sint-Jan van Lateranenbasiliek in Rome.
07/11/2017 - 14:54
De Franse president Macron
De Franse president Macron © Wikimedia Commons

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een brief bevestigd dat hij van plan is om binnenkort naar Rome te gaan om er officieel te worden geïnstalleerd als erekanunnik van de de Sint-Jan van Lateranenbasiliek  in Rome, een titel die sinds 1957 systematisch wordt toegekend aan alle Franse staatshoofden. De basiliek, de officiële kathedraal van de bisschop van Rome, wordt beschouwd als de moeder en het hoofd van alle kerken in de stad Rome.

Tijdens de Vijfde Republiek hebben drie van de zeven voorgangers van Emmanuel Macron de reis naar Rome om er de eretitel te ontvangen niet gemaakt: Georges Pompidou (1969-1974), François Mitterrand (1981-1995) en François Hollande (2012) -2017). De datum van het bezoek van Macron – wellicht eind dit of begin volgend jaar - en de daarmee verbonden zijn eerste audiëntie bij de paus is nog niet bekend.

De titel van eerste en enigeerekanunnik van de Sint-Jan van Lateranen gaat terug tot de Fransekoning Louis XI, die de titel in 1482 kreeg van Beschermer van het Geloof. De traditie werd in 1604 in ere hersteld toen Henri IV het protestantisme afzwoer en aan de basiliek het benedictijnenklooster van Clairac (in het departement Lot-et-Garonne) schonk samen met alle inkomsten van dat klooster.

Bron: I.Media