Man beukt met hamer in op Sint-Stephansdom in Wenen

De dader werd al snel gearresteerd door de politie.
30/08/2023 - 15:47
Het vandalisme aan de toegang aan de Singertor
Het vandalisme aan de toegang aan de Singertor © Tot Schönwalder/Kathpress

Zondag was er opschudding aan de Sint-Stephansdom, de bekende en bij toeristen bijzonder populaire kathedraal in het centrum van Wenen. Een man heeft er met twee hamers de glazen toegangsdeur van de kathedraal aan de Singertor, die wordt beschouwd als het belangrijkste gotische kunstwerk in de kathedraal, kapot geslagen. De poort werd in 2022 gerestaureerd, en sinds juli 2023 opende een nieuwe glazen deur het zicht op het interieur van de Singertor, die in het verleden de ingang was voor mannen en het kathedraalkoor. Deze glazen deur gaf uitzicht op de beschermende portaalhal met gotische steenkunst. Het zuidportaal zou onder meer gebruikt zijn door de broers en tevens klassieke componisten Joseph (1732-1809) en Michael Haydn (1737-1806). 

Volgens de Dompfarrer en kathedraalverantwoordelijke Toni Faber zijn de motieven voor de vernieling onduidelijk, maar de dader had geen politieke motieven. Er wordt vanuit gegaan dat het een psychisch onstabiele man betreft. ‘De vermeende dader werd zondagavond gearresteerd door de politie, die snel en in grote getale ter plaatse was.’

(vervolg na de foto van de kathedraal)

De Weense Stephansdom behoort tot de belangrijkste gotische bouwwerken van Oostenrijk
De Weense Stephansdom behoort tot de belangrijkste gotische bouwwerken van Oostenrijk © Wikipedia


Gotische parel van Wenen

De kathedraal van Wenen, die 107 meter lang is en 4 torens heeft waarvan de hoogste 136,4 meter hoog is, is de grootse kathedraal van het land en tevens de kerk van de aartsbisschop van Wenen. Hij is de op acht na hoogste kerk ter wereld. De bouw werd in 1147 voltooid. Hij werd op Pinksteren (8 juni 1147) ingewijd. Later volgden nog verschillende uitbreidingen en in 1469 werd hij kathedraal van het bisdom.  De noordelijke toren raakte nooit voltooid en is slecht 69 meter hoog. Van 1810 tot 1815 voerde hofarchitect Johann Nepomuk Amann aanzienlijke reparaties uit na de oorlogsschade die in 1809 onder Napoleon was ontstaan. 

De kerk, die een van de belangrijkste gotische gebouwen is van Oostenrijk, raakte op 12 april 1945 zwaar beschadigd nadat vermoedelijk plunderaars de kerk in brand hadden gestoken. Maar hij werd later fraai gerestaureerd. De kerk bezit sinds meer dan een halve eeuw de derde grootste vrijzwaaiende kerkklok van Europa. 

Bron: Kathpress.at