Manuscripten van het Sint-Catharinaklooster gedigitaliseerd

Het Sint-Catharinaklooster werd gesticht tussen 548 en 565 en is een van de oudste nog altijd bewoonde christelijke kloosters.
23/04/2019 - 12:42

Een team van Griekse specialisten is gestart met de digitalisering van de manuscripten van het Sint-Catherinaklooster aan de voet van de Sinaiberg, op het gelijknamige schiereiland in Egypte. Van elke pagina wordt een beeld in rood, groen en blauw licht genomen en daarna worden de beelden samengevoegd, waardoor beelden van manuscripten ontstaan ​​van een buitengewone helderheid.

Het digitale archief zal uiteindelijk 4.500 kopieën omvatten van manuscripten van de kloosterbibliotheek van het Sint-Catharinaklooster. Daarvan zijn er 1.100 geschreven in het Oud-Syrisch of Arabisch. Vele andere manuscripten zijn in het Grieks of het Latijn. Anderen zijn opgesteld in oosterse talen, zoals het Ethiopisch of het Midden-Perzisch.

De bibliotheek bezit enkele van de oudste manuscripten van het Evangelie, maar ook talrijke belangrijke werken uit de late oudheid van vroegchristelijk theologische, filosofische en historische literatuur. Het klooster bezit ook een kopie van een opmerkelijke brief van de profeet Mohammed, die vraagt om het klooster te beschermen omdat hij er zo goed werd behandeld. Het origineel van die brief wordt bewaard in Istanbul.

Bron: Kathpress.at