Marco Batenburg verkozen als voorzitter PKN

De nieuwe voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland, vader van drie kinderen, wist al als tiener dat hij predikant zou worden.
15/11/2019 - 15:36
Marco Batenburg
Marco Batenburg © PKN

Predikant Marco Batenburg (°1972 in Dordrecht) werd donderdag op de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), voor de komende 3,5 jaar verkozen tot voorzitter. Aan het hoofd van de PKN volgt hij ds. Saskia van Meggelen op. Daarmee komt geeft na twee vrouwelijke voorzitters opnieuw een man leiding aan de PKN.

Samen met dr. René de Reuver, de scriba (secretaris) en het gezicht naar buitenuit van de protestantse kerk, zal Batenburg de komende jaren leiding geven aan de PKN. De nieuwe voorzitter behoort tot de Gereformeerde Bond, een strekking binnen het protestantisme die in 1906 werd opgericht binnen de hervormde kerk en die als eerder behoudsgezind wordt beschouwd. Maar ik zit hier niet voor mijn eigen achterban. Ik wil de hele kerk dienen, onderstreept de PKN-preses in een interview met het Nederlands Dagblad.

In de kennismakingstoespraak bij de aanvaarding van zijn ambt zei Batenburg nog dat de synode meer moet zijn dan een vergadering waar besluiten worden genomen. Het moet ook een ontmoetingsplaats zijn om het geloofsgesprek te voeren. Hij is momenteel predikant in Gouda. Hij volgde een opleiding theologie aan de Universiteit Utrecht en studeerde er af in de vakken dogmatiek en Nieuwe Testament.

Bron: PKN/Nederlands Dagblad