Mariaheiligdom van Aparecida krijgt Rupnik-mozaïeken

De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida in Brazilië wordt versierd met mozaïeken van de Sloveense jezuïet en kunstenaar Marko Rupnik.
21/01/2019 - 11:52

De basiliek van het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida in Brazilië, een van de grootste rooms-katholieke kerkgebouwen ter wereld, moet de grootste openluchtbijbel ter wereld worden. De verantwoordelijken van het heiligdom gaven jezuïet Marko Rupnik opdracht om de vier gevels van de basiliek met enorme Bijbelse voorstellingen te bekleden. De Zwarte Madonna van Aparecida, een Mariabeeld uit de 17de eeuw waaraan miraculeuze krachten worden toegeschreven, is de patrones van Brazilië. Het heiligdom in het zuiden van Brazilië biedt ruimte aan 45.000 mensen. De bouw van de basiliek startte in 1950 en werd in 1980 door paus Joannes Paulus II plechtig ingewijd.

Marko Ivan Rupnik (64), afkomstig uit Slovenië, is directeur van het kunstencentrum Centro Aletti in Rome. Hij werd beroemd met zijn op de Byzantijnse iconografie geïnspireerde mozaïeken. Die zijn te vinden in onder meer de Redemptoris Mater-kapel in het Apostolische Paleis in Vaticaanstad, in Lourdes, Fatima en San Giovanni Rotondo.

Het project gaat in juli van start. Als eerste is de noordfaçade aan de beurt. Daarop wordt de Exodus, de uittocht van het volk Israël uit Egypte onder leiding van Mozes, afgebeeld. Tegen de westgevel komt een voorstelling van het scheppingsverhaal, tegen de noordfaçade de verrijzenis van Christus en ten slotte aan de oostfaçade de wederkomst van Christus. De mozaïeken zullen ook dienen als didactisch materiaal voor Biblical Journey, een omvangrijk catecheseproject. Het doel daarvan is de verdieping van de Bijbelse kennis.

Bron: kro.nl/katholiek