Mariatuin in Sint-Katelijne-Waver moet wijken voor parkeerterrein

Om te vermijden dat een verzameling Mariabeelden en een kruisweg moeten wijken voor een parkeerterrein, wordt een compromis gezocht met de gemeente.
29/11/2016 - 15:57

Voor de gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver is het een uitgemaakte zaak dat de tuin en het kleine bedevaartsoord de Mariagaard in de Wilsonstraat, achter de parochiezaal en de oude pastorij, moeten wijken voor een parkeerterrein. Maar dat is dan zonder koster Paul De Jonghe (65) gerekend. Hij stelt alles in het werk om dit prachtige stukje culturele erfgoed én natuurschoon van de ondergang te redden. De gemeente is ondertussen op zoek naar een alternatief om toch nog iets van de Mariatuin te redden.

Onverantwoorde vernieling

De tuin bevat een verzameling Onze-Lieve-Vrouwebeelden uit heel Vlaanderen en een kruisweg met beeldhouwwerk van de Duffelse kunstenaar Paul Goossens. Hij werd in 2000 aangelegd door emeritus pastoor Willy Van Ermen naar aanleiding van het Jubeljaar. Paul De Jonghe, voormalige koster van de Sint-Romboutskathedraal, hoopt een draagvlak te vinden voor zijn protest tegen de beslissing die de gemeenteraad in september nam. In plaats van er beton te gieten, zouden ze beter een bedevaartsoord ervan maken. Daar heeft de middenstand ook iets aan, liet hij in Het Laatste Nieuws optekenen.

De koster schreef niet alleen Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege aan, maar ook koning Filip en het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Hij hoopt vooral bij de plaatselijke bevolking voldoende steun te vinden voor het behoud van dit kleine stukje Scherpenheuvel in Sint-Katelijne-Waver. En er zijn er nog die het jammer vinden mocht de Mariagaard verdwijnen. Al beseft iedereen best dat de gemeente heeft beslist en dat het parkeerterrein er hoe dan ook komt. Tom Ongena, schepen van Economie en Mobiliteit, wijst erop dat er welgeteld één bezwaar werd ingediend tegen de plannen voor het parkeerterrein, dat volgens hem wel degelijk het algemene belang dient. De werken starten wellicht al in januari. Ondertussen wordt met de gemeente gezocht naar een alternatief voor de Mariagaard in de pastorietuin.

Bron: Het Laatste Nieuws/Gazet van Antwerpen