Mariazuil geplaatst in Praag

Op de oorspronkelijke plaats in Praag werd een kopie van de originele 14 meter hoge zuil met het Mariabeeld teruggeplaatst.
05/06/2020 - 12:53

Donderdag werd op het Oude Stadsplein van Praag een replica teruggeplaatst van de legendarische Mariazuil. Op de zuil staat het twee meter hoge Mariabeeld met een gouden cirkel van twaalf sterren van de beeldhouwer Petr Váňa.

Het Mariabeeld van Petr Váňa
Het Mariabeeld van Petr Váňa © Petr Váňa

Het stadsbestuur weigerde in 2017 nog de toestemming voor de plaatsing van de replica. Maar begin dit jaar kwam er dan toch groen licht. Het barokke monument werd in de zeventiende eeuw geplaatst als dank voor de redding van de stad na de Dertigjarige Oorlog. In 1918 werd de zuil neergehaald, omdat ze het symbool zou zijn van de Habsburgse overheersing.

De nieuwe zuil bevat een inscriptie waarover de Tsjechische bisschoppenconferentie en de Wereldraad van Kerken (WCC) het eens werden: Deze Mariazuil is opgericht als symbool van verzoening en oecumenische samenwerking tussen de christelijke kerken in de Tsjechische Republiek. Het is ook een uitdrukking van eerbetoon aan de Moeder van Jezus Christus.

Bron: Kathpress.at