Mario Delpini benoemd tot aartsbisschop van Milaan

Hulpbisschop Mario Delpini volgt kardinaal Angelo Scola op als aartsbisschop van het invloedrijke aartsbisdom Milaan.
07/07/2017 - 15:47
Mgr. Mario Delpini, de nieuwe aartsbisschop van Milaan
Mgr. Mario Delpini, de nieuwe aartsbisschop van Milaan © Zenit

Paus Franciscus heeft vandaag mgr. Mario Delpini benoemd tot nieuwe aartsbisschop van Milaan. Mgr. Delpini is 65 en tot vandaag hulpbisschop en vicaris-generaal van het met zijn 5 miljoen katholieken grootste bisdom in Italië. Hij volgt kardinaal Angelo Scola op, waarvan paus Franciscus het ontslag omwille van zijn leeftijd heeft aanvaard en het aartsbisdom sinds 2011 leidde.

Mgr. Delpini is geboren in Gallarate (Lombardije) op 29 juli 1951 en tot priester van het aartsbisdom Milaan gewijd op 7 juni 1975. Hij studeerde literatuurwetenschappen aan de Katholieke Heilig Hart Universiteit en theologie aan het Augustinianum in Rome. Tussen 1975 en 1987 was hij professor Klassieke Literatuur aan verschillende seminaries. Na twee jaar gestudeerd te hebben aan het Lombardische Seminarie in Rome keerde hij naar het aartsbisdom Milaan terug om rector te worden van het Kleinseminarie van Venegono.

Tussen 2000 en 2007 was hij raadgever van de bisschopsraad van het aartsbisdom Milaan, bisschoppelijk afgevaardigde voor de roepingen en de priesters en rector van het diocesane seminarie van het aartsbisdom en bisschoppelijk vicaris voor de pastorale zone Melgnano. In 2007 werd hij door paus Benedictus XVI benoemd tot hulpbisschop van Milaan. Sinds 2012 was hij vicaris-generaal van het aartsbisdom, secretaris van de bisschoppenconferentie van Lombardije en secretaris van de Bisschoppelijke Commissie voor de Clerus en het Godwijde Leven.

In de Italiaanse media wordt hij omschreven als een bisschop die dicht bij zijn gelovigen staat en zich het liefst verplaatst met de fiets. In 1998 publiceerde hij een boek waarin hij zich niet zonder humor afzet tegen een bepaald soort klerikalisme.

Bron: Zenit