Martelaren van Compiègne weerstonden terreur van Franse Revolutie

Een groep Franse ongeschoeide karmelietessen koos 230 jaar geleden samen voor een martelaarsdood; nu loopt er een proces voor hun heiligverklaring.
29/10/2022 - 10:00

Van de Franse Revolutie, die gericht was tegen de almacht en de privileges van koning, adel en geestelijkheid, hebben wij vooral de slogan Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid onthouden. Toch is het goed om niet te vergeten dat de revolutie gepaard ging met burgeroorlog en terreur. Zo werden onder meer de toenmalige koning Lodewijk XVI en zijn gemalin Marie Antoinette door een tribunaal berecht en ter dood veroordeeld. Eenzelfde lot was ook weggelegd voor de karmelietessen van Compiègne, die het slachtoffer werden van religieuze vervolging en die als vijanden van het volk veroordeeld werden tot de guillotine.

In 1693 droomt een 29-jarige gehandicapte vrouw die in de karmel van Compiègne woont van Jezus, in het gezelschap van haar moeder, de heilige Teresa van Ávila en twee andere karmelieten die in hetzelfde klooster hadden gewoond. Nadat ze instructies heeft gekregen over haar eigen roeping, krijgt ze een visioen waarin ze een aantal karmelieten ziet die gekozen zijn om het Lam te volgen. In 1786 vindt Moeder Teresa van Sant'Agostino, de nieuwe priorin van hetzelfde klooster, een verslag van het visioen van zuster Elisabeth Baptiste. Moeder Teresa heeft het voorgevoel dat deze droom een profetie is over haar eigen gemeenschap. 

Lees verder onder de afbeelding.

De Martelaren van Compiègne
De Martelaren van Compiègne © Vatican Media

Enkele jaren later brak de revolutie uit in Frankrijk en wordt het de zusters verboden om nog het habijt te dragen. Hun bezittingen worden door de revolutionairen aangeslagen. Op vraag van moeder overstebesluiten 16 van de 20 karmelietessen van Compiègne, die eerder hadden geweigerd om hun geloften af te zweren, in navolging van het visioen hun leven op te offeren voor het heil van Frankrijk. Vanaf november 1792 reciteren de zusters dagelijks een gebed waarbij ze zichzelf opofferen voor de redding van hun land. De zusters worden uiteindelijk aangehouden omdat zij hun godgewijde leven blijven leiden en worden naar Parijs overgebracht. Op 17 juli 1794 worden de 16 karmelietessen, samen met 24 andere gevangenen, schuldig bevonden als vijanden van het volk en ter dood veroordeeld. Diezelfde avond nog weergalmt in de straten van Parijs de stem van de zusters die het koorgebed zingen.

Volgens de overlevering werd advocaat Maximilien de Robespierre, die het symbool was geworden van het schrikbewind en verantwoordelijk werd gehouden voor een groot aantal arrestaties van slachtoffers die tot de guillotine werden veroordeeld, nauwelijks tien dagen later gearresteerd en de volgende dag al geëxecuteerd. Volgens de sympathisanten vormde dat het bewijs dat het gebed van de zusters werd verhoord. De martelaren van Compiègne werden in 1909 door paus Pius X zalig verklaard. Het proces voor hun heiligverklaring is momenteel nog aan de gang.

Bron: Vaticannews.va