Martelarenstad Dendermonde krijgt 14 vredesklokken

Op 11 november zal voor het eerst de klank van 14 vredesklokken weerklinken op en om het Heldenplein in Dendermonde.
24/10/2018 - 15:33

Na de martelaarssteden Aarschot, Leuven en Dinant krijgt ook Dendermonde vredesklokken als een blijvende en unieke herinnering aan de herdenking van 100 jaar einde van de Groote Oorlog. De veertien klokken krijgen een plaats in de toren van de kerk van Sint-Gillis Binnen. Zij zullen er voortaan bij bijzondere gelegenheden bespeeld worden. Meteen ook wordt het mooie Heldenplein van Dendermonde een beetje een vredesplein.

De nieuwe pas gegoten jubileumklok
De nieuwe pas gegoten jubileumklok © Lorenz Meulebroek

De plaatsing van de vredesklokken was aanvankelijk niet voorzien. Het project is te danken aan de stadsbeiaardier Lorenz Meulebroek. Dankzij hem konden er bij een Nederlandse firma negen tweedehandsklokken goedkoop aangekocht worden. Er werden nog vier klokken bijgekocht. Zo is de stad Dendermonde erin geslaagd om voor  30.000 euro tweedehandsklokken van de firma Clock-o-matic uit Holsbeek aan te kopen. Clock-o-matic kon ook nog een bijkomende klok leveren. In de Sint-Gillis-Binnenkerk werd begin september de beiaardcomputer Apollo III, door dezelfde firma geplaatst. Stadsbeiaardier en koster-organist Lorenz Meulebroek: Uiteindelijk werden het in totaal veertien klokken, ideaal om een Vredesklokkenspel samen te stellen. Alles samen goed voor 200 kilogram. Ook de kerkfabriek en de parochie van Sint-Gillis Binnen dragen financieel bij. De klokken krijgen allemaal symbolische opschriften en boodschappen, waarin het woord ‘vrede’ centraal staat.

Tijdens de avondmis van aanstaande zaterdag 27 oktober om 18.30 uur worden al de eerste dertien klokken gezegend. Maar de eerste noten weerklinken pas op zondag 11 november omstreeks 11 uur tijdens de herdenkingsdag Viert Vrede. Die dag wordt de veertiende jubileumklok, die speciaal voor deze herdenking is gegoten, door de deken gezegend en worden de 13 andere klokken officieel ingespeeld. Vanaf dan zullen ze elke dag te horen zijn met vredes- en andere liederen.

Bron: Clock-o-matic/HLN