Massimo Palombella dirigeert niet langer koor Sixtijnse Kapel

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van mgr. Massimo Palombella (51) als directeur van het koor van de Sixtijnse Kapel.
11/07/2019 - 09:47
Massimo Palombella dirigeert het koor van de Sixtijnse Kapel
Massimo Palombella dirigeert het koor van de Sixtijnse Kapel © VaticanMedia

Massimo Palombella, 51 en salesiaan van Don Bosco, is niet langer directeur van het koor van de Sixtijnse Kapel. Hij was in oktober 2010 door paus Benedictus XVI benoemd voor een periode van 5 jaar. Aan het einde van dat eerste mandaat verlengde paus Franciscus zijn contract voor een periode van nog eens 5 jaar. Maar gisteren woensdag bevestigde een verklaring van de Vaticaanse persdienst dat de paus, na overleg met de salesiaanse congregatie en het Bureau voor Liturgische Vieringen, het ontslag van Palombella aanvaard. De prelaat, staat te lezen in de verklaring, is nu beschikbaar voor een nieuwe opdracht in zijn congregatie. Het ontslag komt niet meteen onverwacht, want het werd al sinds september vorig jaar verschillende keren officieus aangekondigd. Meer dan een Vaticanwatcher maakte toen gewag van een aangroeiende stroom klachten van ouders van koorjongens over de brutale pedagogische methodes van de dirigent.

Reorganisatie

Mgr. Palombella wordt voorlopig opgevolgd door mgr. Marcos Pavan, de huidige dirigent van de Pueri Cantores (het kinderkoor) van dezelfde kapel. Dat is woensdag bevestigd door mgr. Guido Marini, de verantwoordelijke voor de pauselijke liturgische vieringen. Op 19 januari kwam Palombella onder de directe bevoegdheid te staan van mgr. Marini, die tegelijkertijd werd benoemd tot hoofd van de pauselijke muziekkapel. Dit was, luidens de officiële uitleg, het gevolg van de beslissing van paus Franciscus om de pauselijke muziekkapel te integreren in het Bureau voor Liturgische Vieringen.

Wanbeheer

Op 12 september 2018 bevestigde de persdienst van de Heilige Stoel dat er al enkele maanden een onderzoek liep naar de economisch-administratieve situatie van het koor van de Sixtijnse Kapel. Op het moment van de aankondiging was het onderzoek nog lopende. Italiaanse media maakten toen melding van een financieel schandaal door slecht economisch beheer van de directeur, Micheangelo Nardella, maar ook van witwassen van geld en verduistering.

Gregorius de Grote

Het Pauselijke Koor van de Sixtijnse Kapel, zoals het koor voluit heet, is gevestigd in Vaticaanstad en telt een 20-tal volwassen zangers en een 30-tal jongens. Het koor zingt tijdens de liturgische vieringen waarin de paus voorgaat. Het werd onder die naam gesticht in 1471, al gaan de wortels ervan veel verder in de tijd terug. Paus Gregorius de Grote (590-604) richtte de eerste permanente Schola Cantorum op.

Bron: i.media

Het koor op volle sterkte aan het werk in de Sixtijnse Kapel
Het koor op volle sterkte aan het werk in de Sixtijnse Kapel © VaticanMedia