Mathias Hartmann: ‘Geen toekomst meer voor Duitse kerkbelasting’

Volgens de invloedrijke Beierse predikant Mathias Hartmann staat het Duitse systeem van kerkbelasting een nieuwe dynamiek voor diaconie in de weg.
30/01/2016 - 11:09

Volgens predikant Mathias Hartmann, van de belangrijkste evangelische vereniging voor de ondersteuning van diaconie in Beieren, heeft het Duitse systeem van de kerkbelasting geen toekomst meer. Christelijke parochies en gemeenten kunnen maar beter een bezinningsproces starten over een volwaardig alternatief en nieuwe vormen van financiering. De uitspraak is opmerkelijk omdat kerken in het buitenland met enige jaloersheid naar het Duitse systeem van kerkbelasting, dat de evangelische en katholieke Kerk decennialang grote welstand en onafhankelijkheid heeft verschaft, kijken

Volgens Hartmann bevordert de kerkbelasting een behoudsgezinde houding, die de reflectie over alternatieven en een nieuwe dynamiek in de weg staat. Bovendien biedt het systeem slechts een schijngevoel van veiligheid. Hij wijst op een paradox: terwijl het aantal kerkleden daalt, stijgt het aantal diaconale diensten en diaconale medewerkers. Hartmann kan rekenen op de instemming van enkele Duitse theologen, die zeggen dat mensen bereid zijn te betalen voor diaconale diensten als ze concrete bijstand ontvangen en als die dienstverlening makkelijk bereikbaar is.

Hij verdedigt nadrukkelijk dat zieken, ouderen, gehandicapten en andere hulpbehoevenden op die diaconale medewerkers beroep moeten kunnen doen, ook als ze geen lid zijn van een Kerk. De kerk is relevant, als zij helpt. Mensen die nu kerkbelasting betalen zijn willen een financiële vergoeding geven aan de Kerk, indien zij merken dat zij daarvoor iets in ruil ontvangen.

Bron: Jesus.de/Idea.de

Matthias Hartmann © Diakonie Neuendettelsau